Fogh -- fra frinummer til frontfigur

Selvom man aldrig har været i militæret, kan man godt blive chef for den vestlige forsvarsalliance. Anders Fogh Rasmussen er klar til at tage over som styrmand i Nato

Gennem fire måneder har Anders Fogh Rasmussen haft jobbetegnelsen "kommende" Nato-generalsekretær. I dag kan han slette ordet, når han officielt tiltræder posten. --
Gennem fire måneder har Anders Fogh Rasmussen haft jobbetegnelsen "kommende" Nato-generalsekretær. I dag kan han slette ordet, når han officielt tiltræder posten. --. Foto: Mustafa OzerAFP.

For knap fire måneder siden kunne Anders Fogh Rasmussen lægge tyrkisk modstand, måneders politisk benarbejde og stribevis af undvigende søforklaringer bag sig og kalde sig Natos kommende generalsekretær.

I dag kan Fogh slette ordet "kommende", når han officielt tiltræder Nato-posten. Og de fire måneders ventetid har været svære at kapere for den tidligere statsminister, som med glæde ville være mødt op på sit ny arbejde allerede i dag.

– Men det var vi andre, som ikke var helt så glade for. Så vi har fået ham overbevist om, at det er bedre at vente til mandag, siger Natos talsmand, James Appathurai.

Arbejdsom er et af de ord, der går igen, når man taler med Foghs kommende medarbejdere, der benytter udtryk som "ekstremt punktlig" og "meget åben" om deres nye chef.

At Fogh bliver den første danske politiker på en international toppost, er måske ikke nogen stor overraskelse.

Gennem mere end syv år sad han tungt på regeringsmagten i Danmark, og samtidig slog han allerede i 2002 sit navn fast på den europæiske scene, da han under det danske EU-formandskab forhandlede EU's store østudvidelse på plads.

At Fogh har kastet sin kærlighed på Nato, er der to udlægninger på.

Den positive siger, at Fogh har indset, at Nato kommer til at spille en stor rolle i international politik i fremtiden, og at han kan bruge sin status og gode kontakter til at give posten mere politisk pondus end tidligere.

Den kritiske udlægning er, at de danske EU-forbehold har spændt ben for Foghs chancer for at få ønskejobbet som formand for EU-Kommissionen eller som ny EU-præsident.

Uanset hvad, skal Fogh ikke forvente, at han med det nye job har trukket et frinummer, som han gjorde under sin egen session ved militæret. Rekordstore tabstal blandt britiske soldater i Afghanistan har skabt tvivl om Storbritanniens fortsatte krigsengagement, og med den anspændte situation er der ekstra behov for hurtige reaktioner fra Natos side.

De første indikationer på, om Fogh kan løfte opgaven, kommer på på mandag, hvor han i Natos hovedkvarter vil fremlægge sine prioriteter for Nato de kommende år.

/ritzau/