Prøv avisen

Folkedrab i det 20. århundrede

Den bosnisk-serbiske general Radislav Krstic blev af FN-tribunalet i Haag dømt for folkedrab i forbindelse med massakren på muslimer i Srebrenica i 1995. (Foto: Nordfoto)

Begrebet folkedrab opstod i 1940'erne

FN's konvention om folkedrab eksisterede i henved 50 år, inden konventionen begyndte at blive anvendt i internationale retssager i 1990'erne. De to FN-tribunaler i Arusha i Tanzania og i Haag i Holland har hidtil tilsammen dømt knapt 20 mennesker for folkedrab.

Selve begrebet folkedrab blev skabt af en polsk advokat, Raphael Lemkin, som i 1944 anvendte termen i et værk om den nazistiske besættelse af Europa. Oprindeligt begyndte Lemkin at interessere sig for emnet i anledning af det ottomanske riges massemord på armeniere i 1910'erne.

1946 blev folkedrab gjort til en forbrydelse mod folkeretten i en FN-deklaration, som godt to år senere førte til konventionen om forebyggelse af og straf for folkedrab.

Dermed blev termen aldrig anvendt mod de ansvarlige for historiens mest omtalte folkedrab - nazisternes udryddelse af jøder. Ved Nürnberg-processerne 1945-46 blev nazilederne i stedet dømt for forbrydelser mod freden, krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden.

Rwanda

I Arusha har man haft opgøret med huturegimets blodige angreb på tutsier i Rwanda 1994, hvor omkring en million mennesker blev dræbt. Blandt de dømte for folkedrab er flere ministre, men også journalister og præster, der opmuntrede til massenedslagtningerne.

Eksjugoslavien

Haag er skueplads for opgøret i forbindelse med krigen i det tidligere Jugoslavien. Tribunalet dømte i august 2001 den bosnisk- serbiske general Radislav Krstic for folkedrab i forbindelse med massakren på muslimer i Srebrenica i 1995.

Sierra Leone

Også i Sierra Leone findes en FN-domstol - dog kun af national karakter. Den tager sig af opgøret i forbindelse med folkedrabet i det vestafrikanske land i forbindelse med borgerkrigen i 1990'erne.

Cambodja

I Cambodja er der håb om, at en lignende retssag mod De Røde Khmerer og deres regime i 1970'erne kan indledes i løbet af 2004.

Andre, mere nutidige konflikter, som kan give anledning til fremtidige folkedrabsretssager er borgerkrigen i det nordlige Uganda, Robert Mugabes regime i Zimbabwe og den tidligere irakiske leder Saddam Husseins fremfærd mod det kurdiske mindretal i det nordlige Irak.

/ritzau/TT