Prøv avisen

Folkemord presser Tyrkiet

På 90-årsdagen for Det Osmanniske Riges massakre mod armeniere er Tyrkiet under stigende pres for at anerkende de tragiske hændelser som folkemord

Med tulipaner, nelliker og påskeliljer under armen tog tusindvis af ameniere i går turen op ad en bakke i Armeniens hovedstad Jerevan for at lægge en krans til minde om de 1,5 millioner armeniere, der hævdes at være blevet dræbt i Det Osmanniske Rige i årene 1915-1922.

Fra toppen af bakken kunne de mange valfartende se bjerget Ararat, der nu ligger i Tyrkiet, som var det sted, hvor det siges, at Armeniens folk var offer for folkemord.

Mens FN tilbage i 1985 anerkendte drabet på de mange ameniere som et folkemord, fastholder Tyrkiet, at massakrer og drab var et udslag af en blodig borgerkrig, hvor også ameniere begik mange drab. Desuden er den officielle holdning i Tyrkiet, at antallet af dræbte ikke overstiger 500.000.

Frankrig, der har et armensk mindretal på omkring 400.000, er blandt de lande, der officielt anerkender, at der blev begået folkedrab på ameniere for 90 år siden, og op til weekenden lagde Præsident Jaques Chirac ifølge Ritzaus Bureau en krans ved et mindesmonument for ofrene i Paris sammen med den armenske præsident Robert Kocharian.

Også Polen har føjet sig selv til listen over i alt 15 lande, der anser de tragiske hændelser for at være folkemord, og her sagde den tidligere præsident og nobelprismodtager, Lech Walesa, at Armenien har ret til at kræve, at EU blokerer for tyrkisk medlemskab af EU, indtil Tyrkiet erkender, at der var tale om et folkemord.

– For mig er der ikke tvivl om, at spørgsmålet om forkemord vil være på dagsordenen, når der skal være samtaler mellem EU og tyrkiet, siger Armeniens udenrigsminister Vardan Oskanyan.

I dag er de dipomatiske forbindelser mellem Armenien og Tyrkiet afbrudt. tyrkiet lukkede grænsen til Armenien i 1993 i solidaritet med den tyrkisktalende aserbajdsjanske befolknings krig med Armenien over Nagorno-Karabakh-regionen.

duus@kristeligt-dagblad.dk

Læs mere under Leder