Fordomme om muslimer er blevet normen

Konservativ minister og antiradikal tænketank advarer mod den måde, som medierne og folk i almindelighed taler om muslimer

Den konservative britiske minister Baronesse Sayeeda Warsi advarer mod måden, blandt andet medierne taler om muslimer. Her ses hun med pave Benedikt XVI den 17. september 2010
Den konservative britiske minister Baronesse Sayeeda Warsi advarer mod måden, blandt andet medierne taler om muslimer. Her ses hun med pave Benedikt XVI den 17. september 2010. Foto: TOBY MELVILLE.

Tonen er nærmest hyklerisk, når briterne taler om muslimer.

Det siger blandt andre den første kvindelige muslimske minister, baronesse Sayeeda Warsi. Hun oplever, at det er blevet normalt – ja, nærmest stuerent – at lufte fordomme om muslimer.

Muslimer bliver set som enten moderate eller ekstremistiske – og kvinder indhyllet i tørklæder som enten undertrykte eller fanatikere.

39-årige Sayeeda Warsi er medformand for De Konservative og sidder med i regeringens inderkreds som minister uden portefølje.

Hun fremsatte sin kritik i en tale på universitetet i Leicester, samtidig med at tænketanken Quilliam Foundation i en ny rapport "Islamisme og sprog" advarer om, hvordan ord som "islamisme", "islamisk lov" og "det muslimske samfund" bliver brugt i den britiske debat og dermed giver ekstremistiske muslimer mere vind i sejlene.

"Ord og sprog spiller en nøglerolle i, hvordan folk ser sig selv og deres omverden. De fleste mennesker tænker ikke over det, når de bruger begreber som ?den muslimske verden? og ?islamofobi?. Men som vi påviser, så risikerer vi, at skødesløs brug af de vendinger kan forstærke såvel terrorisme som religiøs intolerance," forklarer forskningsdirektør James Brandon fra Quilliam Foundation.

Sayeeda Warsi har skabt store overskrifter med sin tale, og hun siger, at muslimer oplever at blive stemplet i dagligdagen.

"På arbejdspladsen vil chefen sige til de ansatte, at vi har ansat en muslim, men at han er en god muslim. Eller i skolen vil børn fortælle, at deres naboer er muslimer, men at de ikke er slemme," forklarer hun om den måde, muslimer bliver omtalt på.

Reaktionerne på talen viser, at den konservative minister har ramt følelser, som mange muslimer kan genkende.

"Jeg har muslimske venner, som klager over, at når de går i byen efter arbejde, så anser deres ikke-muslimske kolleger det for acceptabelt at fortælle vittigheder om folk med langt skæg, eller som bærer en burka. Men hvis du erstatter ordet muslim med sorte eller jøder, så vil du fluks bliver beskyldt for at være racist eller antisemitisk," siger Akeela Ahmed til avisen The Guardian.

Hun er leder af en hjælpelinje for muslimske unge.

Tv-værten Laureen Booth konverterede sidste år til islam.

"Debatten her i landet er virkelig blevet forfladiget til at handle om god islam og slem islam. Vi har også den opfattelse, at muslimer ikke kan lide at være her, at de er imod julen og den slags. Men i de fem år, jeg har haft min gang i muslimske samfund, har jeg aldrig mødt nogen, som ville afskaffe julen," siger Laureen Booth, som er halvsøster til tidligere premierminister Tony Blairs hustru.

Et andet eksempel kommer fra Ibrahim Mogra fra det britiske muslimske råd.

"Halal er under angreb og granskning på en måde, som koshermad aldrig har været. Alle aspekter af muslimsk liv bliver portrætteret som værende ikke-britisk," siger Ibrahim Mogra.

norum@k.dk