Prøv avisen

Fordomme præger debat om muslimer

Muslimer er i en forsvarsposition, fordi andre ikke forstår dem og tager hensyn til deres kultur, men blot ser dem som en stor gruppe, mener den tidligere britiske ambassadør Henry Hogger. - Foto: Bjarne Nørum.

Muslimer beundrer faktisk principperne om demokrati og ytringsfrihed, fastslår Henry Hogger, der er tidligere britiske ambassadør i flere arabiske lande

Svedperlerne på panden vidner om en hastig spadseretur gennem St. James Park i London. Højt forårssolskin gjorde det mere fristende for Henry Hogger at gå frem for at tage en taxa til mødet på et hotel, der nærmest ligger i baghaven til Buckingham Palace.

Som en rigtig gentleman føler Henry Hogger sig tydeligt hjemme på det ærkebritiske hotel, hvilket ikke er overraskende for en tidligere diplomat og ambassadør. Eneste brud på etiketten er, at han bestiller en cappuccino og ikke te.

Men hvor det tidligere var britiske interesser, han var rejsende i, så er det nu en ny sag, som han er ambassadør for - nemlig spørgsmålet hvad muslimer rundt om i verden egentlig mener.

Baggrunden er opinionsundersøgelser i muslimske lande og blandt muslimer i Vesten foretaget af det internationale analysefirma Gallup. Han er ikke repræsentant for virksomheden Gallup, men skal som uafhængig formidle resultaterne af deres undersøgelser.

- Dette er ikke en øvelse i at præsentere muslimer i et pænt lys. Det handler om, at skabe et bedre grundlag for debatten med og om muslimer i såvel den vestlige verden som i de muslimske lande, understreger Henry Hogger.

Han mener, debatten ofte er præget af misforståelser og uvidenhed. Med opinionsundersøgelserne er det muligt at få et bedre billede af, hvad almindelige muslimer mener og tænker.

- Idéen er ikke at fortælle, at muslimer er fantastiske mennesker, men at give nuancer i debatten, som kan være noget ophedet. Og der er nogle politiske partier og dele af pressen, som vil trække fronterne skarpt op, tilføjer Henry Hogger.

Han har blandt andet være ambassadør i Syrien, Kuwait og Abu Dhabi, samt været med i Irak efter Saddam Hussein blev afsat. Alligevel er han overrasket over nogle af svarene i undersøgelsen.

- Min erfaring fra at leve i den arabiske verden er, at det ikke er overraskende, at kvinder ønsker flere rettigheder. Det overraskende er, at de ikke ser religion som en forhindring, fremhæver Henry Hogger.

Han bruger eksemplet med sløret, som er gået fra at skulle beskytte kvinder, til at blive set om kvindeundertrykkende.

- Derfor er det interessant, at kvinder ikke finder religionen hindrer dem i at opnå bedre rettigheder som borgere. De er også meget insisterede på, at de vil ikke have, at folk kommer udefra og kræver rettigheder på deres vegne. De ser det som mere skadeligt end gavnligt, hvis folk kommer fra eksempelvis Europa og belærer dem om, hvordan de skal leve deres liv, forklarer Henry Hogger.

Han tilføjer, at der i de muslimske lande også er et flertal blandt mænd for, at kvinder skal have bedre rettigheder.

- Selv i Saudi-Arabien var det tilfældet, omend det var et meget lille flertal, fortæller han.

Han gør meget ud at pointere, at befolkningen i den arabiske verden kun udgør en femtedel af alle muslimer. Alene i Indien er der flere muslimer end i den arabiske verden. Hertil kommer store muslimske lande som Indonesien og Nigeria.

Ikke overraskende viser undersøgelserne, at alle gerne vil have mere demokrati, økonomisk velstand og uddannelse.

- De beundrer principperne om demokrati og ytringsfrihed. Men de kan ikke lide konsekvenserne for den moralske standard, som de til en vis grad ser som dekadent.

Henry Hogger peger også på, at muslimer ofte føler sig trængt op i en krog. Men tilsvarende er der også en tendens til, at de ser Vesten som monolitisk. Udover undersøgelser i muslimske lande har Gallup undersøgt holdningerne blandt muslimer i Paris, Berlin og London. Og de resultater bryder også nogle fordomme.

- Muslimer i London føler sig mere nationalistiske og britiske, end briterne generelt gør. Muslimerne i Vesten foretrækker også at bo i blandede samfund. Når højreorienterede politikere siger, at muslimer vil leve i ghettoer, så er det ikke korrekt, understreger Henry Hogger.

Han medgiver samtidig, at der er forskelle på, hvilke spørgsmål det har været muligt at stille til muslimer i Vesten og i de muslimske lande. Europæiske muslimer er således spurgt om følsomme emner som homoseksualitet og abort. To ting de generelt tager afstand fra.

- Men det er spørgsmål, som ikke kunne stilles i de muslimske lande. Det var grænseoverskridende nok at spørge om følsomme emner som demokrati, terror og kvinders rettigheder, erkender Henry Hogger, som er ambassadør for viden om muslimer, men ikke for muslimer som sådan.

norum@kristeligt-dagblad.dk