Prøv avisen

Forfalsket medicin dræber mange afrikanere hvert år

Det er medicin mod hiv/aids, samt antibiotika, vægttabspiller og viagra, der almindeligvis forfalskes. Foto: Ramon Espinosa, AP/ritzau

Alene i Afrika dør 120.000 mennesker hvert år af forfalsket og virkningsløs medicin

Medicin skal gerne afhjælpe eller lindre sygdomme, men i en lang række afrikanske lande forværrer den patienternes helbred eller virker slet ikke.

Der er enorme mængder forfalsket medicin i omløb i Afrika, og den er potentielt livstruende for de syge mennesker, som indtager den, lyder det fra lederen af det internationale politisamarbejde Interpol i det vestafrikanske land Namibia, Immanuel Sam.

”Salget af forfalsket medicin vækker stigende bekymring i Afrika, fordi det skaber farlige situationer for intetanende forbrugeres helbred,” siger han til nyhedsbureauet AFP.

For nylig blev der i løbet af blot en uge – i en operation koordineret af Interpol – beslaglagt forfalsket og ulovlig medicin i 123 lande til en værdi af 323 millioner kroner, heriblandt medicin mod epilepsi, kræft og smerter.

I bedste fald er den forfalskede medicin virkningsløs eller har en meget lille effekt sammenlignet med ægte præparater, og i værste fald indeholder den såkaldte medicin direkte sundhedsskadelige indholdsstoffer. Ofte indeholder de falske præparater kartoffel- og majsstivelse eller kridt.

Som hovedregel virker medicinen ganske enkelt ikke, fortæller lederen af Verdenssundhedsorganisationens (WHO) afdeling for forfalsket medicin, Mick Deats.

”Medicinen er produceret med det formål ikke at blive opdaget eller forårsage en giftig reaktion. De virker bare ikke på den sygdom eller tilstand, de burde virke på,” siger han til den britiske avis The Guardian.