Forhadt svensk valgsystem er igen under beskydning

Det svenske valgsystem kritiseres for at være i strid med valghemmeligheden, og historier om, at Sverigedemokraternes valgsedler forsvinder forud for søndagens valg, skaber vrede. Forandringer er dog på vej, og det er godt nyt, mener forsker

Systemet har i årevis været kritiseret for, at det er svært at stemme hemmeligt, og hvis man vil stemme på det indvandrerkritiske Sverigedemokraterne (SD), er der sågar blevet stukket endnu en kæp i hjulet, fordi partiets sedler med de enkelte kandidater nogle steder enten er blevet fjernet eller slet ikke er dukket op. På billedet ses partiformand Jimmie Åkesson.
Systemet har i årevis været kritiseret for, at det er svært at stemme hemmeligt, og hvis man vil stemme på det indvandrerkritiske Sverigedemokraterne (SD), er der sågar blevet stukket endnu en kæp i hjulet, fordi partiets sedler med de enkelte kandidater nogle steder enten er blevet fjernet eller slet ikke er dukket op. På billedet ses partiformand Jimmie Åkesson. Foto: Mats Andersson/Ritzau Scanpix.

Hvis man som svensk vælger vil sikre sig, at naboen ikke ser, hvad man stemmer, er man nødt til at tage en hel stak af stemmesedler med ind i boksen. Det nuværende valgsystem betyder nemlig, at partierne har hver sin stak med stemmesedler liggende på valgbordene, og at det dermed er offentligt, hvilke stemmesedler folk vælger at tage med sig ind i stemmeboksen, når de sætter deres kryds på søndag.

Systemet har i årevis været kritiseret for, at det er svært at stemme hemmeligt, og hvis man vil stemme på det indvandrerkritiske Sverigedemokraterne (SD), er der sågar blevet stukket endnu en kæp i hjulet, fordi partiets sedler med de enkelte kandidater nogle steder enten er blevet fjernet eller slet ikke er dukket op.

”Det er sket før, at vores valgsedler ikke har været på plads, så vi har erfaring med det. Vi vil ikke acceptere det,” siger Bengt Malmberg, der er lokalformand for SD i Lund, til avisen Sydsvenskan.

I skånske Lund har Sverigedemokraterne anmeldt valgmyndigheden til politiet, fordi partiets kandidatsedler ikke nåede frem i tide, da vælgere, der ikke har mulighed for at stemme på valgdagen, kunne begynde at stemme før tid for halvanden uge siden. Noget lignende skal være sket i Falkenberg i Halland, hvilket ifølge netmediet Nyheter Idag har fået valgmyndigheden til at beklage. Og på konsulatet i Barcelona har en svensk vælger berettet om, at SD’s valgsedler er forsvundet, hvilket har skabt vrede på de sociale medier.

Hvis svenskerne ikke kan finde den foretrukne valgseddel, er det dog muligt selv at skrive navnet på det parti, man ønsker at stemme på.

Magnus Hagevi, der er professor i statskundskab ved Linnéuniversitetet i Växjö, forklarer, at det ældgamle system med de mange valgsedler blev skabt for få svenskerne til at overveje krydset nøje. Den svenske valgmyndighed kan ikke oplyse præcis, hvornår systemet blev indført, men det menes at være over 100 år gammelt.

”I gamle dage, hvor der kun var en håndfuld partier, var tanken, at man skulle tage alle sedlerne med ind i stemmeboksen og så tænke sig godt om, men med tiden er det blevet vanskeligt, fordi mange små partier stiller op,” siger han.

Systemet er i årevis blevet kritiseret for at bryde med vælgernes ret til at stemme anonymt, og EU-Kommissionen udtalte i 2015, at systemet med valgsedlerne kan være en overtrædelse af princippet om valghemmelighed. Ved rigsdagsvalget på søndag kan det desuden blive endnu tydeligere, hvilke valgsedler folk har med ind i stemmeboksen, fordi partierne nu har fået lov til at trykke deres logo i farver på sedlerne.

Som omtalt i Kristeligt Dagblad i går vil Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) for første gang nogensinde sende internationale valgobservatører til det svenske valg, og det sker ifølge organisationen, efter at man allerede i forbindelse med de forrige valg i 2010 overvejede at se nærmere på systemet. Observatørerne skal ifølge lokalavisen Norra Skåne blandt andet undersøge spørgsmålet om, hvorvidt valghemmeligheden bliver beskyttet tilstrækkeligt.

Professor Magnus Hagevi fortæller, at det omstridte system snart ser ud til at blive ændret. Og det vil betyde, at det bliver lettere at afgive sin stemme hemmeligt, men det vil dog ikke ændre på problemet med de forsvundne valgsedler.

”Det har jo været diskuteret længe, om systemet er foreneligt med valghemmeligheden, og derfor er man i gang med at reformere det, så der bliver opsat skærme omkring de borde, sedlerne ligger på. Det er undervejs ved dette valg, hvor der nogle steder vil være afskærmede borde med sedler, og næste gang vil det være sådan alle steder. Og det er godt, fordi det dermed bliver lettere at anonymisere sin stemme,” siger han.