Formning på Skype skaber nye bånd mellem generationer

I den franske storby Lyon tilbyder 67-årige Claire Morandeau at lave smykker og pomponer med børnene i opgangen på Skype, mens hun er tvunget til at arbejde hjemme under coronakarantænen. Garn og modellervoks sendes op med elevatoren

Katia Turpin, 11 år, laver smykker af fimo-ler med hjælp fra underboen Claire Morandeau over Skype. – Privatfoto.
Katia Turpin, 11 år, laver smykker af fimo-ler med hjælp fra underboen Claire Morandeau over Skype. – Privatfoto.

Inden udgangsforbuddet over hele Frankrig trådte i kraft for snart to uger siden, nåede Claire Morandeau at supplere sit lager af strikkegarn og stof, så den 67-årige kvinde kan holde sig selv beskæftiget. Hun købte også lidt ekstra af det fimo-ler, som hun havde underholdt sit barnebarn med i vinterferien et par uger tidligere, da verden endnu var normal.

Nu må hun nøjes med at læse godnathistorie for ham på Skype. Men blandt naboerne i opgangen i storbyen Lyon er fimo-leret blevet den nye afveksling i hverdagen. Claire Morandeau, der bor i stueetagen, har tilbudt familierne i opgangen og især de seks børn i etageejendommen at lave formning eller sy og strikke med dem via Skype.

Katia Turpin på 11 år valgte at lave smykker af fimo-ler med underboen.

”Jeg lægger fimo-leret og alt andet tilbehør i en plastic-lomme og sender det op med elevatoren, og så kan familierne selv hente det,” fortæller Claire Morandeau, som til daglig er virksomhedskonsulent og nu arbejder hjemmefra.

På Skype kan Claire vise Katia, hvoran hun ruller leret til små, fine kugler og borer hul igennem. Katia har også modtaget en særlig tuschpen, som kan bruges til at lave mønstre på kuglerne med.

”Forældrene skal selvfølgelig hjælpe med at bage leret i ovnen, men når det er gjort, tænder vi for Skype og monterer smykkerne. Det er også en afveksling i hverdagen for mig selv. Næste gang skal vi lave pomponer af garn,” siger Claire Morandeau.

Familien Turpin har to børn på 11 og 13 år, og efter næsten 14 dage med karantæne kan det være svært at holde dem beskæftiget på en meningsfuld måde, fortæller faderen, Philippe Turpin.

”Børnene får lektier tilsendt, som de skal lave hver dag, men den store fristelse er selvfølgelig, at de tilbringer alt for megen tid foran en skærm og enten ser film eller spiller spil. Alle vores brætspil ligger ude i weekendhuset, så derfor er tilbuddet fra Claire et friskt pust og et afbræk i hverdagen. Det er ét blandt flere eksempler på, hvordan vi i opgangen hjælper hinanden. En af beboerne har tilbudt at trykke de udgangsattester, som vi skal have på os, hver gang vi går ud for at købe ind eller trække frisk luft,” siger Philippe Turpin.

Beboerne skiftes også til at lave mad, så sygeplejersken, der er mobiliseret i første række i modtagelsen af coronaofre, er fri for at lave mad til sig selv, når hun kommer hjem fra en lang vagt. Frankrig indførte total hjemmekarantæne med virkning fra den 17. marts klokken 12. Hjemmet må kun forlades med henblik på at gå på arbejde, købe ind eller gå til læge. En kort spadseretur er tilladt hver dag, men alle skal kunne fremvise en attest, hvor de oplyser formålet med udgangen, hvis de kontrolleres på gaden. Befinder de sig på et sted, der ikke svarer til det nævnte formål, kan de idømmes op til 2000 kroner i bøde.

Ifølge det franske indenrigsministerium var der frem til sidste uges udgang blevet kontrolleret 3,7 millioner mennesker, mens 225.000 har fået en bøde. Bøderne er blevet hævet til 11.250 kroner i tilfælde af flere brud på karantænen.