Forsker: Russere forventer modsvar på kampvogne til Ukraine

I Rusland vil offentligheden lede efter modsvar på Vestens kampvogne til Ukraine, siger Flemming Splidsboel.

Der vil i Rusland være en forventning om et - om ikke andet symbolsk - modsvar på de vestlige landes donationer af kampvogne til Ukraine, vurderer seniorforsker Flemming Splidsboel Hansen. (Arkivfoto).
Der vil i Rusland være en forventning om et - om ikke andet symbolsk - modsvar på de vestlige landes donationer af kampvogne til Ukraine, vurderer seniorforsker Flemming Splidsboel Hansen. (Arkivfoto). Foto: Patrik Stollarz/Ritzau Scanpix.

Den russiske offentlighed kommer sandsynligvis til at lede efter et russisk modsvar på de vestlige landes donationer af kampvogne til Ukraine.

Det vurderer Flemming Splidsboel Hansen, der er er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier.

- Debatten udvikler sig nok også langsomt i den retning, at det vil være naturligt for russerne at sige: Nu er vi på vej op imod et nyt niveau, og derfor er vi nødt til at handle. Det vil være underligt for dem ikke at gøre det, siger han:

- I dele af debatten er der også nogle, der efterspørger et svar.

Fra USA og en række europæiske lande er der i løbet af ugen faldet løfter om at donere kampvogne til de ukrainske styrkers kamp mod den russiske invasion.

Eksempelvis vil USA sende 31 Abrams-kampvogne, Tyskland og Polen har lovet 14 Leopard-kampvogne, og Storbritannien vil sende 14 Challenger-kampvogne.

En ting er den effekt, som disse vil få på slagmarken, når de engang når frem. Men en anden effekt er den symbolske, som donationerne af kampvogne sender, forklarer Flemming Splidsboel Hansen.

- Der er en fornemmelse af, at vi er kommet op på et nyt niveau i krigen, siger han.

- Det ved den russiske offentlighed også godt. Og der vil være en forventning om, at man håndterer det på en eller anden måde. Hvad betyder det for os? Og hvad skal vi gøre?

Fra de russiske myndigheder og toppolitikere har reaktionen indtil videre været meget blandet ifølge seniorforskeren. Det tolker han, som om de leder efter, hvad den officielle linje skal være.

Derfor tror han også, at der på et tidspunkt bliver trukket en streg i sandet.

Flemming Splidsboel Hansen noterer dog, at der i den russiske debat stadig er en vis respekt for, at krigen i Ukraine ikke skal sprede sig og eskalere ud over Ukraines grænser.

Som eksempel nævner han, at der i de russiske medier er tale om at angribe ukrainsk infrastruktur såsom broer, så kampvogne ikke kan nå frem til slagmarken i det østlige Ukraine.

Men der er ingen, der taler om at angribe kampvogne, mens de befinder sig i Polen eller andre steder.

/ritzau/