Forsker: Terror mod kirker skal give indtryk af religionskrig

Kristne symboler er det vigtigste mål for jihadistisk terror, siger terrorforsker efter angreb på kirke i franske Nice, som dræbte tre

For islamisterne blev tegningerne betragtet som et angreb på selve deres tro, og derfor er det yderst symbolsk, at man især retter angreb mod kristne og dræber dem på det sted, hvor de beder og finder trøst og tryghed, siger terrorforsker Bernhard Blumenau
For islamisterne blev tegningerne betragtet som et angreb på selve deres tro, og derfor er det yderst symbolsk, at man især retter angreb mod kristne og dræber dem på det sted, hvor de beder og finder trøst og tryghed, siger terrorforsker Bernhard Blumenau. Foto: Eric Gaillard/AFP/Ritzau Scanpix.

Det er ikke tilfældigt, at det netop var i en kirke, at tre mennesker i går blev myrdet af en formodet islamist i den franske by Nice. Det vurderer Bernhard Blumenau fra center for studier i terror og politisk vold ved St. Andrews Universitetet i Skotland. Ifølge franske medier råbte gerningsmanden ”Allahu Akbar”, da han torsdag morgen blev anholdt efter at have slået tre personer ihjel i Notre-Dame kirken i den sydfranske by Nice. Gerningsmanden skal angiveligt have skåret halsen over på et af ofrene, og det vækker mindelser om terrordrabet på den franske lærer Samuel Paty, der blev halshugget på åben gade for to uger siden efter at have undervist sine elever i ytringsfrihed ved at vise dem to Muhammed-tegninger.

”Først var det en skolelærer, og denne gang valgte den islamo-fascistiske barbarisme at angribe inde i en kirke. Det er endnu engang meget symbolsk,” sagde Nices borgmester, Christian Estrosi, efter angrebet ifølge flere medier.

Og det er netop stærkt symbolsk, at angrebet fandt sted i en kirke, mener terrorforsker Bernhard Blumenau, som siger, at beviser peger i retning af et islamistisk angreb.

”Kristne kirker er det vigtigste mål i jihadistisk tankegang. Ved at ramme kirken vil man, at kristne ikke skal føle sig trygge på det sted, hvor de beder,” siger han.

Men der kan også være en anden symbolsk dimension i lyset af den fornyede kontrovers omkring Muhammed-tegninger, tilføjer Blumenau.

”For islamisterne blev tegningerne betragtet som et angreb på selve deres tro, og derfor er det yderst symbolsk, at man især retter angreb mod kristne og dræber dem på det sted, hvor de beder og finder trøst og tryghed. At angribe en kirke snarere end et symbol på staten kan være udtryk for et bevidst forsøg på at få konflikten til at fremstå som en religionskonflikt. Terrorisme handler altid om symbolik, og det gælder bestemt også dette angreb,” siger han og tilføjer, at angrebet næsten kan ligne en slags ”gengældelse” for Muhammed-tegningerne og deres påståede fornærmelse af islam.

Angrebet i Nice bærer også mindelser til mordet på fader Jacques Hamel i en kirke i Normandiet i juli 2016. Den 85-årige præst fik skåret halsen over af to mænd.

Pave Frans beder for ofrene for kniv-angrebet i Nice, sagde Vatikanets talsmand Matteo Bruni i går. Det katolske overhoved beder om, at ”mennesker igen må betragte hinanden som brødre og søstre og ikke som fjender”. Talsmanden tilføjede, at angrebet i kirken ”såede død på et kærlighedens og trøstens sted”.

Det er ikke første gang, at terrorangreb finder sted ved en kirke. I 2018 dræbte en terrorist tre mennesker og sårede 13 ved et julemarked ved den gotiske katedral i den franske grænseby Strasbourg. Vidner hørte ham før angrebet råbe ”Allahu akbar” på arabisk. Ligeledes blev et julemarked ved Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche i den tyske hovedstad, Berlin, i 2016 udsat for et islamistisk terrorangreb, som kostede 12 mennesker livet og sårede 48. Angrebene er udtryk for et ønske om at ramme det religiøse og kulturelle grundlag for vestlige samfund, sagde terrorforskere dengang.