Prøv avisen

Forskere: De fleste terrorangreb bliver faktisk afværget

En kvinde holder et marokkansk flag frem under en demonstration, hvor det muslimske samfund i Barcelona fordømte det terrorangreb, der ramte byen – og som blev udført af unge marokkanere. Foto: Santi Palacios/AP/ritzau

Efterretningstjenester hindrer de fleste planlagte angreb i Europa, konkluderer terrorforskere, som bakkes op af rapport. Ringe samarbejde på tværs af lande er dog et stort problem, som har medvirket til udført terror

Da en ung marokkansk terrorist for en uge siden pløjede en varevogn gennem Ramblaen i Barcelona og dræbte 13 mennesker, lagde han sig i forlængelse af en række blodige angreb begået af jihadister i europæiske storbyer, som siden 2014 har dræbt flere mennesker end alle de foregående år tilsammen.

Men hvis terroristerne formåede at udleve alle deres morderiske lyster, ville langt flere mennesker formentlig have mistet livet i samme periode. For de fleste terrorangreb på europæisk jord bliver ikke til noget, eftersom efterretningstjenesterne afværger dem, vurderer terrorforskere. De bakkes op af en rapport fra tænketanken Center for the Analysis of Terrorism (CAT), som i perioden 2013-2016 har registreret 24 angreb, 6 fejlslagne angreb og 64 planlagte angreb målrettet Vesteuropa.

Tore Refslund Hamming er ph.d. i militant ekstremisme ved det italienske European University Institute. Han understreger, at det er umuligt at sige noget sikkert om antallet af afværgede angreb, idet alle tal ikke er offentligt tilgængelige.

”Vi kan dog være ganske sikre på, at der har været mange flere plots end angreb,” understreger han.

Han har selv registreret 18 plots planlagt af mennesker med tilknytning til al-Qaeda eller Islamisk Stat i Europa siden 2014 mod 31 udførte angreb i samme periode. Men antallet af plots er ”utvivlsomt højere end 50”.

”Jeg synes, at det er fair at konstatere, at efterretningstjenesterne gør et udmærket stykke arbejde. Men de vil aldrig kunne fange alle angreb, før de bliver ført ud i livet,” siger han.