Forskere finder for første gang fugleinfluenza på Antarktis

Fund af fugleinfluenza understreger, at store pingvinkolonier på Antarktis er i risikozonen.

Fugleinfluenza anses for at være en trussel for store pingvinkolonier på Antarktis. (Arkivfoto).
Fugleinfluenza anses for at være en trussel for store pingvinkolonier på Antarktis. (Arkivfoto). Foto: Stringer./Reuters.

Der er for første gang bekræftet tilfælde af en dødelig type fugleinfluenza på det antarktiske fastland, oplyser forskere.

Virusset udgør en risiko for de enorme pingvinkolonier på kontinentet.

- Dette fund viser for første gang, at højpatogen fugleinfluenza har nået Antarktis trods afstandene og de naturlige barrierer, som adskiller det fra andre kontinenter, udtaler det spanske forskningsråd (CSIC) ifølge Reuters.

Virusset blev fundet lørdag i to kjover, som er en familie af mågevadefugle. Prøverne blev taget i to døde fugle, som blev fundet af argentinske forskere nær basen Primavera.

Hundredtusindvis af pingviner lever i tætpakkede kolonier på det antarktiske kontinent og nærliggende øer. Det giver potentielt virusset mulighed for let at smitte fra pingvin til pingvin.

På nærliggende øer har der været fundet tilfælde af fugleinfluenza blandt æselpingviner.

H5N1 har over de seneste måneder hærget fuglebestande verden over.

Om de seneste fund skriver CSIC:

- Analyser har definitivt fastslået, at fuglene var smittet med H5-undertypen af fugleinfluenza, og mindst en af de døde fugle bar den højpatogene fugleinfluenza.

Ifølge det britiske medie The Guardian har dette H5N1-udbrud dræbt millioner af vilde fugle siden 2021. Virusset har spredt sig til alle verdensdele på nær Oceanien.

Allerede i oktober sidste år nåede virusset til den antarktiske region. Her nåede det de subantarktiske øer South Georgia og De Sydlige Sandwichøer.

Der har også været meldinger om massedød blandt søelefanter og pelssæler.

/ritzau/Reuters