Prøv avisen
Viden og forskning

Forskere gør gennembrud med ebolamedicin

Hundredvis af sundhedsarbejdere er blevet udsat for angreb under udbruddet af ebola i Den Demokratiske Republik Congo, hvor der er stor skepsis over for særligt udenlandsk sundhedspersonale. Foto: Augustin Wamenya/Ritzau Scanpix

To nye midler mod ebola kan sikre overlevelse hos ni ud af ti smittede, hvis de får behandling i tide. Det viser studie foretaget under stort udbrud i DRCongo.

For første gang er det lykkedes forskere at lave medicin, som gør det muligt at behandle personer, der er ramt af ebola.

Virusset er ellers kendt for at dræbe op til ni ud af ti af de personer, der får det ind i kroppen, men det kan to nye lægemidler lave om på.

Medicinen er blevet testet under det nuværende udbrud i Den Demokratiske Republik Congo (DRCongo), hvor over 1800 mennesker har mistet livet til sygdommen.

I alt har der kørt forsøg med fire forskellige præparater.

To af dem kan nedbringe dødelighedsraten til gennemsnitligt omkring 30 procent. Hvis patienterne bliver behandlet tidligt i sygdomsforløbet, kan cirka 90 procent endda overleve.

Der er tale om en markant effekt, da der ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har været en dødelighed på 75 procent for de smittede under udbruddet i DRCongo.

Resultaterne, der indtil videre er foreløbige, er "meget gode nyheder" i kampen mod ebola, mener Anthony Fauci. Han er chef for USA's allergi- og infektionssygdomsinstitut (NIAID).

- Dette betyder, at vi nu tilsyneladende har to lægemidler mod en sygdom, som vi for ikke så længe siden slet ikke havde nogen måde at behandle, siger han ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Medicinen er udviklet ved at "høste" antistoffer fra enten immuniserede mus eller personer, der tidligere er blevet smittet med ebola, men som har overlevet.

Det ene af midlerne laves af selskabet Regeneron og nedbragte dødeligheden til 29 procent. Det andet er udviklet af forskere fra USA's nationale sundhedsinstitut og formåede at nedbringe dødeligheden til 34 procent.

Tallet var helt nede på henholdsvis 6 og 11 procent for patienter, der hurtigt modtog behandling og derfor ikke havde store mængder virus i blodet.

Medicinen ventes nu at blive tilbudt til samtlige ebolapatienter i DRCongo, der i et år har kæmpet med at inddæmme udbruddet. Det er det næststørste udbrud i historien.

Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, betegner også de nye resultater som "rigtig gode nyheder".

Men han fremhæver samtidig, at det væsentligste og mest effektive til at inddæmme epidemien er vaccination mod ebola.

- Vi ved, at det er dyrt at udvikle og fremstille medicin af den type, der skal bruges mod ebola. Men med vacciner skal der ikke så store mængder til, så det er nemmere og billigere, siger Allan Randrup Thomsen.

- I sidste ende er vaccinerne vejen frem for det store antal af personer, og så skal medicinen bruges til dem, som slipper igennem nettet. På den måde kan de supplere hinanden, fortsætter han.

I øjeblikket eksperimenteres der med ebolavacciner. De foreløbige resultater har været lovende.

I DRCongo er et af de store problemer dog, at der blandt befolkningen er en udbredt skepsis over for sundhedspersonale.

Nogle mener eksempelvis, at ebola er en sygdom, der er udviklet for at slå congolesere ihjel, så andre lande kan få fat i landets naturressourcer.

Det største udbrud af ebola fandt sted i Vestafrika i årene 2013-2016. Over 11.300 personer mistede dengang livet.

/ritzau/