Forskere spår dårligt trænede russiske reservister og længere krig

Russiske reservister vil blive sendt til fronten med forældet træning og dårligt udstyr. De vil samtidig nok også mangle motivation, vurderer forskere.

Det er et politisk risikabelt træk fra Ruslands præsident, Vladimir Putin, at han har valgt at mobilisere reserven, mener eksperter.
Det er et politisk risikabelt træk fra Ruslands præsident, Vladimir Putin, at han har valgt at mobilisere reserven, mener eksperter. Foto: Sputnik/Reuters.

Den russiske præsident Vladimirs Putins beslutning om at mobilisere 300.000 soldater fra reserven til krigen i Ukraine vil næppe have den virkning, som præsidenten håber på.

Trækket er af flere blevet set som et tegn på, at Putin ønsker at ændre krigens gang og samtidig få den afsluttet hurtigst muligt.

Men sådan vil det nok ikke gå, vurderer flere eksperter.

Det vil snarere forlænge krigen, hvor Rusland for tiden er på hælene. Og det vil ikke ændre det store på, hvordan det går på landjorden i Ukraine.

Samtidig er det et politisk risikabelt træk fra Putin, som oplever øget modstand mod krigen i hjemlandet.

Russerne kan ikke mobilisere reserven, som de ønsker, på en god måde, konkluderer Dara Massicot. Han er en russisk forsvarsspecialist, som har forsket i processen med at mobilisere styrker.

- De vil flikke nogle folk sammen og sende dem til fronten med forældet træning, dårligt lederskab, udstyr i endnu dårligere stand end hos de aktive styrker og sende dem ind stykvist, fordi de ikke har tid til at vente, siger han.

Også Rob Lee, forsker ved den amerikanske tænketank Foreign Policy Research Institute, ser udfordringer for Putin.

For det er ikke sådan lige til at få bragt reservisterne i kamp på en god måde.

- Selv hvis du optræner disse reservister, vil det ikke give meget. Kvaliteten af træningen vil være tvivlsom. Og hvem skal lede dem?

- Krigen vil i stigende grad blive udkæmpet af frivillige på den ukrainske side, som er motiverede. Og på den russiske side vil du se en større del, som ikke ønsker at være der, siger han.

Det er dog for tidligt endnu at erklære mobiliseringen for en fejlslået manøvre.

Sådan lyder det fra Michael Kofman, som er forsvarsspecialist ved tænketanken Center for a New American Security.

For det vil trods alt, vurderer han, hjælpe de russiske styrker, der for tiden er under heftigt pres fra ukrainske styrker.

- Det er tydeligt, at det russiske militær er meget sårbart på vej mod vinteren. Og det ser faktisk endnu værre ud, når man ser ind i 2023.

- Så trækket kan gøre russerne i bedre stand til at udholde krigen. Men overordnet set vil det ikke ændre kursen og udkommet, siger han.

For mange normale russere, som hidtil blot har hørt om krigen på statsmedier, er udsigten til at kunne blive sendt i kamp det første tegn på, at krigen påvirker dem personligt.

I metroen i Moskva kunne mænd onsdag ses studere papirer med indkaldelser.

- Du er altid bekymret i øjeblikke som disse. Fordi du har kone og barn og tænker på dem, siger en borger til Reuters.

/ritzau/AFP