Forslag om reparationer af elektronik får støtte i EU-Parlamentet

Et nyt EU-forslag vil gøre det lettere og mere attraktivt at vælge reparationer frem for ombytninger.

EU's justitskommissær, Didier Reynders, har mandag i EU-Parlamentet fremlagt kommissionens forslag om retten til at få produkter reparereret. Det er ambitionen, at loven kan være på plads, inden der i 2024 er valg til parlamentet. (Arkivfoto).
EU's justitskommissær, Didier Reynders, har mandag i EU-Parlamentet fremlagt kommissionens forslag om retten til at få produkter reparereret. Det er ambitionen, at loven kan være på plads, inden der i 2024 er valg til parlamentet. (Arkivfoto). Foto: Valeria Mongelli/Ritzau Scanpix.

Når en forbruger klager over et fjernsyn, der er gået i stykker, bliver det ofte blot smidt ud, og forbrugeren får i stedet et spritnyt apparat.

Det er spild og samtidig skadeligt for både miljø og klima. Det siger EU's justitskommissær, Didier Reynders.

Han har mandag præsenteret et lovforslag, der skal sikre flere reparationer, for et udvalg i EU-Parlamentet.

Her bliver det budt velkomment af blandt andet udvalgets formand, Anna Cavazzini.

- Det her udvalg har længe presset på for at få et forslag om retten til reparation. Nu er det her endelig. Det er en af de højeste prioriteter for mange forbrugere i EU, siger politikeren, der er en del af den grønne gruppe i parlamentet.

Hun fremhæver særligt den del af forslaget, der vil gøre det lovpligtigt for producenter at tilbyde reparation frem for ombytning for produkter, der er underlagt reklamationsret.

- Fra et klima- og miljøperspektiv er det klart den rigtige vej at gå, siger Anna Cavazzini.

Forslaget, som EU-Kommissionen første gang præsenterede onsdag i sidste uge, vil også gøre det lettere at få repareret produkter, hvor reklamationsretten ikke længere gælder.

Her foreslås det blandt andet, at virksomheder helt op til ti år efter købet skal tilbyde reparation.

Flere af udvalgets medlemmer, herunder repræsentanter fra de liberale og konservative grupper, er glade for forslaget og roser det for at være balanceret.

Et medlem fra parlamentets yderste venstrefløj kalder forslaget ambitiøst.

Men det betyder ikke, at der ikke er plads til forbedringer, siger flere.

En af dem er danskeren Christel Schaldemose (S), som er en del af den socialdemokratiske gruppe i EU-Parlamentet.

- Jeg byder forslaget velkomment. Men jeg må indrømme, at jeg er en smule skuffet. Vi har brug for, at virksomheder producerer varer, der holder længere. Jeg er ikke sikker på, at vi med de foreslåede værktøjer giver dem incitament til at gøre det, siger hun.

Christel Schaldemose foreslår blandt andet, at man udvider reklamationsretten for udvalgte produkter, så den gælder længere end de nuværende to år.

Venstrefløjspolitikeren Anne-Sophie Pelletier så gerne, at der havde været et større fokus på prisen for reparationer.

- Det er ærgerligt, at der ikke sættes en grænse for, hvor meget en reparation må koste i forhold til, hvad det vil koste at købe et nyt produkt i stedet, siger hun.

Også udvalgsformand Anna Cavazzini mener, at netop det er en af forslagets svagheder.

Efter mandagens diskussion skal EU-Parlamentets udvalg for indre marked og forbrugerbeskyttelse behandle forslaget og finde frem til en fælles holdning.

Når den er vedtaget, kan forhandlinger mellem parlamentet og EU-Rådet, som repræsenterer landenes regeringer, gå i gang.

/ritzau/