Forslag om sandhedskommission for romaer

Europarådets menneskeretskommissær vil have nedsat sandhedskommissioner til at se på behandlingen af romaer gennem tiden og sige undskyld for fortidens synder

To små drenge der i bor i en romalandsby på lånt tid. Romaer må ikke jord i Makedonien. Nu vil Europarådet undersøge, hvordan Europa har behandlet romaerne i tidens løb.
To små drenge der i bor i en romalandsby på lånt tid. Romaer må ikke jord i Makedonien. Nu vil Europarådet undersøge, hvordan Europa har behandlet romaerne i tidens løb. Foto: Mikkel Østergaard Denmark.

Skal Europa nogensinde forlige sig med sin 10 millioner mennesker store romabefolkning, skal europæerne først anerkende de overgreb, der er begået mod romaerne i tidens løb. Det mener Europarådets menneskeretskommissær, Thomas Hammarberg, der vil have nedsat sandhedskommissioner til at kortlægge de sorte pletter på det historiske landkort.

Både når det gælder gamle begivenheder som de systematiske udryddelser og deportationer af romaer under Anden Verdenskrig i flere lande og nyere sager som for eksempel tvangssterilisationer uden deres viden af op mod 90.000 roma-kvinder i Tjekkiet og Slovakiet siden 1980erne.

LÆS OGSÅ
: EU vil styrke integration af romaer

Der bør nedsættes kommissioner, som inkluderer romaer, der helt faktuelt skal beskrive, hvad der er sket, så det bliver dokumenteret i offentligt regi. For roma-folket ville det være en forsikring om, at det ikke kommer til at ske igen, siger Thomas Hammarberg.

Han gør det klart, at det ville være et skridt mod at få skabt tillid mellem Europas største og mest udskældte minoritet og resten af samfundet i de europæiske lande.

Hvis vi ser tilbage og anerkender problemet, kan det være en måde at få forbrødret romaerne og den øvrige befolkning på, siger han.

Han ser helst, at det bliver en fælles-europæisk indsats, gerne ledt af hans egen sammenslutning af 47 lande i Europarådet. Men han anerkender, at der måske ikke vil være appetit på den løsning og opfordrer derfor hvert enkelt land til at undersøge sin egen fortid og forlige sig med den.

Jeg ved, at der er mange, der er virkelig trætte af idéen om undskyldninger. Men her står vi over for en systematisk undertrykkelse af et folk. Og at anerkende, hvad det er, der er sket, er af enorm betydning, siger Thomas Hammarberg

Leder af rettighedsorganisationen European Roma Information Office, Ivan Ivanov, byder idéen velkommen og henviser til den forsoningsproces, som den australske regering har gennemført over for sin aboriginer-befolkning.

Vi bør se på fortiden, hvis vi vil forsøge at komme den nuværende diskrimination til livs, siger Ivan Ivanov.

Forslaget lanceres i en omfattende rapport om menneskeretsovergreb mod romaer i Europa, som Hammarberg præsenterede i Bruxelles i går. Her peges der også på problemer med blandt andet racemotiveret vold, overgreb fra myndighederne, tvangsfjernelse af børn, statsløshed, nægtelse af sociale goder og åbenlys nedgørelse fra politikere, medier og ekstremistiske grupper.