Prøv avisen

Forsvarer med tung opgave

Geir Lippestad sagde ja til at forsvare Anders Breivik. – Foto: Lise Åserud.

Breivik-forsvareren Geir Lippestad gik fra et tilbagetrukket liv til at blive en af Norges mest omtalte personer

Som at balancere på en knivsæg.
Sådan har Geir Lippestad beskrevet den næsten umulige opgave, han påtog sig for ni måneder siden, og som kulminerer på mandag ved Breivik-sagen i Oslo. Da telefonen ringede tidligt lørdag morgen, dagen efter at Anders Behring Breivik den 22. juli 2011 havde dræbt 77 mennesker i Skandinaviens blodigste terroraktion, var opkaldet fra politiet, som sagde, at Breivik ønskede Geir Lippestad som forsvarer.

LÆS OGSÅ: Ny rapport: Breivik er egnet til straf

Samme dag stod den høje nordmand og forklarede for pressen, hvorfor han havde valgt at sige ja til opgaven. For ham handlede det om at leve op til et af de vigtigste principper i en retsstat, at alle har ret til en forsvarer. Således også en mand, der har dræbt 77 uskyldige i et forsøg på at starte en revolution. Siden har Geir Lippestad måttet forklare og forsvare sit valg igen og igen, og han har fortalt, hvordan denne sag er hans livs sværeste. Til den svenske avis Dagens Nyheter har han sagt, at det føles som at have udlånt sin sjæl for en tid.

Lippestad gik i løbet af en enkelt dag fra at være en relativt anonym advokat i et lille advokatfirma med seks ansatte til at være en af Norges mest kendte personer. Han har tidligere forsvaret kontroversielle klienter, og det var under arbejdet med en mordsag, hvor han forsvarede en nynazist, at Anders Breivik blev interesseret i advokaten, der er uddannet fra Oslo Universitet og tidligere var medlem af Arbejderpartiet.

Lippestad har sagt, at han aldrig har angret, at han sagde ja til opgaven, men han synes, det er svært at navigere i de etiske dilemmaer.

Det har været mere intensivt, end jeg troede. Vi sidder jo med alle billeder og dokumenter, og havde jeg den 23. juli vidst det, jeg ved nu, havde jeg muligvis takket nej. Handlingerne er umenneskelige, har han sagt til avisen VG.

Siden beslutningen den 23. juli har der været en enorm medieinteresse for Geir Lippestad, og han har oplevet, at journalister er trængt ind i hans hus, og han blev i dagene efter udnævnelsen flere gange truet på livet.

Under det krævende arbejde med sagen har tiden med familien været uundværlig for advokaten, der er opvokset i Svinesund tæt ved den svenske grænse og nu bor i Oslo med sin kone og parrets otte sammenbragte børn, der er mellem to måneder og 20 år. Geir Lippestads kone, Signe, fødte parrets anden datter i februar. Han lod længe være med at fortælle om sin kones graviditet, fordi han frygtede reaktionerne på, at han ventede barn, mens så mange havde mistet deres børn den 22. juli.

Geir Lippestad fylder 48 år i juni, når den 10 uger lange retssag nærmer sig sin slutning, og i juli har han bestemt sig for at holde den barsel, han ikke har haft mulighed for endnu.