Forsvaret kommer under tilsyn for rod i arkiverne

Rigsarkivet skrider nu ind over for Hærens Operative Kommando, fordi en stor mængde militære rapporter fra Danmarks indsats under 1990'ernes krige i det tidligere Jugoslavien tilsyneladende er forsvundet fra HOK's arkiver

Rigsarkivet skrider nu ind over for Hærens Operative Kommando, fordi en stor mængde militære rapporter fra Danmarks indsats under 1990'ernes krige i det tidligere Jugoslavien tilsyneladende er forsvundet fra HOK's arkiver.
Rigsarkivet skrider nu ind over for Hærens Operative Kommando, fordi en stor mængde militære rapporter fra Danmarks indsats under 1990'ernes krige i det tidligere Jugoslavien tilsyneladende er forsvundet fra HOK's arkiver. Foto: Wodicka.

Statens Rigsarkivar forlanger nu en redegørelse fra Hærens Operative Kommando (HOK) om en større mængde militære rapporter fra den danske indsats under krigene i det tidligere Jugoslavien, som tilsyneladende er forsvundet.

Rigsarkivet sætter desuden HOK under tilsyn for at sikre sig, at Forsvaret overholder landets lov om bevaring af historiske dokumenter - arkivloven.

LÆS OGSÅ: Krigsarkiver forsvundet i forsvaret

Rigsarkivets tilsyn kommer efter, at HOK har oplyst, at mindst otte måneders militære indberetninger, som de danske soldater på Balkan løbende sendte hjem fra 14. juni 1994 til 16. februar 1995, er forsvundet fra arkiverne.

"Vi har bedt HOK redegøre for, hvordan de har ledt efter de pågældende dokumenter fra Jugoslavien. Og vi har bedt dem indberette, hvilke arkivalier de i øvrigt har i deres varetægt," siger arkivchef Kirsten Villadsen Kristmar, der endvidere forklarer, at myndigheder ikke må kassere arkivalier uden at have fået tilladelse fra Rigsarkivaren.

Det er Rigsarkivet, der har ansvaret for at tilse, at danske myndigheder overholder arkivloven, så man sikrer, at forskere og historikere har materiale at skrive fremtidens historiebøger efter.

Ifølge arkivchefen er det HOK selv, der har henvendt sig til Rigsarkivet, efter at Kristeligt Dagblad som led i forberedelserne til dækningen af den tidligere bosnisk-serbiske leder Radovan Karadzics forsvar ved det Internationale Krigsforbrydertribunal for det tidligere Jugoslavien, ICTY, i Haag har søgt om aktindsigt i militære rapporter fra de udsendte danske soldater i Bosnien i første halvdel af februar 1995. Ifølge iagttagere vil perioden fra 1994 til 1995 i den bosniske krig spille en central rolle i Karadzics forsvar.

At Rigsarkivet - med arkivloven i hånden - går ind i sagen om de såkaldte situationsrapporter er udtryk for sagens alvor, påpeger professor i samtidshistorie Poul Villaume, der sad i kommissionen for revision af arkivloven i 2001.

"Det er ret udsædvanligt, at Rigsarkivet foranstalter et tilsyn med en myndighed. Det er en alvorlig sag, og her er der jo tale om ret nye dokumenter. Det er en overskridelse af gældende regler, for myndighederne har pligt til at have styr på deres arkiver," siger Poul Villaume, der som forsker selv har stor erfaring med brug af forsvarets arkiver.

stubbe@k.dk