Vælgere på begge fløje frygter, at det opløser nationen, hvis modparten vinder

USA er mere splittet end på noget andet tidspunkt i landets moderne historie, og kampen om nationens identitet og fremtid vil fortsætte med at rase også efter valget. Det forudser historikeren Yoni Appelbaum

I USA var der i går blevet afgivet 94.006.161 stemmer. Af disse er næsten 60 millioner brevstemmer, mens 34 millioner er afgivet ved fysisk fremmøde. Her er vælgere fra byen Laurel i Maryland i gang med at afgive deres stemme.
I USA var der i går blevet afgivet 94.006.161 stemmer. Af disse er næsten 60 millioner brevstemmer, mens 34 millioner er afgivet ved fysisk fremmøde. Her er vælgere fra byen Laurel i Maryland i gang med at afgive deres stemme. Foto: Jim Watson/AFP/Ritzau Scanpix og Carlos Barria/Reuters/Ritzau Scanpix

For republikanske vælgere som den 38-årige marketingmedarbejder Renae Billow-Benford fra Jonestown i Pennsylvania handler præsidentvalget mellem Donald Trump og Joe Biden i dag om at bevare det USA, de kender.

”Hvis Donald Trump ikke vinder, er dette land dømt til undergang. Det vil være frygteligt. Jeg støtter intet af det, som Joe Biden står for. Jeg går ikke ind for socialisme, hans miljøplan eller nogle som helst dele af hans øvrige dagsorden. Det vil være forfærdeligt, hvis han vinder. Jeg ved ikke, hvordan vores land vil komme til at se ud. Måske har vi slet ikke noget land,” siger hun.

For demokratiske vælgere som den 44-årige dokumentarist Kelli Porterfield fra Los Angeles i Californien handler det om at redde resterne af det USA, som de troede, at de kendte.

”For mig handler valget om, at adgang til sundhedsydelser er en grundlæggende menneskeret, at kvinder bør kunne bestemme over deres egne kroppe, og at vi har brug for en gennemgribende plan for at bekæmpe klimaforandringer. Derfor støtter jeg Joe Bidens vision for USA. Hvis Donald Trump bliver genvalgt, frygter jeg, at han vil fortsætte med at bruge de statslige institutioner til at konsolidere sin magt og i sidste ende bevirke opløsningen af vores land. Vi bør ikke glemme, at USA er et eksperiment og et ungt demokrati, der ikke er immunt over for autokratiske tendenser,” siger hun.

USA er mere splittet end på noget andet tidspunkt i landets moderne historie, og kampen om nationens identitet og fremtid vil fortsætte med at rase også efter valget. Det forudser historikeren Yoni Appelbaum, der er idéredaktør på nyhedsmediet The Atlantic.

”Mange af de ting, der driver polariseringen i amerikansk politik – sociale medier, demografiske forandringer, ideologisk snæversyn – vil fortsætte efter valget. Vi befinder os i en nedadgående spiral af splid og fortvivlelse, og der findes ingen enkle måder at fikse problemerne på,” siger han.

Når både den amerikanske højre- og venstrefløj udlægger valgresultatet som et spørgsmål om nationens overlevelse, skyldes det ifølge Yoni Appelbaum de tektoniske samfundsforandringer, der finder sted i USA lige nu.

”USA er midt i en historisk brydningstid af en dimension, som intet andet rigt, stabilt demokrati nogensinde før har undergået. Nationens traditionelt hvide kristne flertal er ved at blive et mindretal. Det Republikanske Parti har forsøgt at bevare magten ved at love at forsvare dem, der føler sig truede af denne forandring, og ved at ændre valgdistrikter og stemmeregler til deres fordel. Dette har til gengæld radikaliseret Demokraterne, der nu føler, at de kæmper ikke bare for demokratiske sejre, men for de demokratiske processer,” siger han.

Ligesom mange andre politisk liberale iagttagere mener Yoni Appelbaum, at den største fare ved dagens præsidentvalg er Donald Trumps forsøg på underminere tilliden til demokratiet. Han påpeger blandt andet, at præsidenten har betvivlet brevstemmers gyldighed og antydet, at han ikke vil anerkende et nederlag og garantere en fredelig magtoverdragelse til januar.

Situationen i USA i dag er så anspændt, at den store detailkæde Walmart har fjernet alle skydevåben fra sine hylder af frygt for plyndringer, og at butikker i flere amerikanske storbyer er i færd med at barrikadere sig for at beskytte deres ejendom i tilfælde af voldelige optøjer.

”Demokratiet afhænger af tabernes samtykke. Da Donald Trump vandt i 2016, godtog Demokraterne resultatet og troede på, at de ved at overholde spillereglerne kunne vinde et fremtidigt valg. I år er det anderledes, og vi befinder os i en sprængfarlig situation. Mange Trump-vælgere dyrker dommedagsfantasier og hævder, at en sejr til Biden vil indvarsle afslutningen på Amerika. Hvis Trump taber, kan denne form for retorik føre til kaos og vold. Mange demokrater frygter til gengæld, at Trump med hjælp fra de dommere, som han har fået indsat i højesteret, vil få held til at holde fast i magten uanset valgresultatet,” siger han.

Joe Biden har igennem de seneste måneder haft et solidt forspring over præsident Donald Trump i meningsmålingerne, og USA’s bedste håb er, at vælgerne i dag utvetydigt vælger en ny kurs, mener Yoni Appelbaum.

”En overbevisende sejr til Demokraterne kan give partiet chancen for at vise, at regeringen rent faktisk er i stand til at løse problemer og forbedre livsvilkår. Et overbevisende nederlag til Republikanerne kan til gengæld overbevise partiet om, at det er nødt til opgive deres strategi om kun at bejle til kernevælgerne. Hvis Republikanerne begynder at konkurrere om flere slags vælgere, vil begge partier blive nødt til at gøre en større indsats for at appellere til midten snarere end til fløjene,” siger han.

Følg valget i USA her.