Fra Gibraltar ser de med bekymring mod London

Ligesom de fleste indbyggere i Storbritanniens oversøiske område Gibraltar har Adriana Lopez stemt nej til Brexit. Hun har studeret i både London og Barcelona. Nu gør den unge verdensborger klar til de nye tider – i blinde

"96 procent af Gibraltars borgere stemte for at forblive i Den Europæiske Union. Men det er endnu vigtigere for os at være en del af Storbritannien,” siger Adriana Lopez, der her ses foran Gibraltars symbol, klippen The Rock. – Privatfoto.
"96 procent af Gibraltars borgere stemte for at forblive i Den Europæiske Union. Men det er endnu vigtigere for os at være en del af Storbritannien,” siger Adriana Lopez, der her ses foran Gibraltars symbol, klippen The Rock. – Privatfoto.

Ved Brexit-folkeafstemningen i juni 2016 var der flertal blandt de unge briter for at forblive i EU-samarbejdet. De nye generationer ved godt, hvad de kan bruge den frie bevægelighed til. Også Adriana Lopez fra Gibraltar stemte for at forblive i Den Europæiske Union. Når talen falder på den kommende britiske udtræden af EU, samler der sig en skygge over hendes ansigt.

”Hvis det sker under ordnede forhold, er jeg tryg ved, at begge sider vil bruge deres sunde fornuft og beskytte hver deres borgere. Men en udtræden uden aftale ved ingen, hvordan vil forløbe,” siger den 24-årige studerende.

Adriana Lopez hedder Jane til mellemnavn, taler engelsk som en englænder og spansk som en spanier. Hun er kvintessensen af Gibraltars britiskhed i tæt samkvem med det spanske. Hun er uddannet i statskundskab med en grunduddannelse fra Storbritannien og overbygning fra Catalonien. Nu læser hun udenrigspolitisk journalistik på et universitet i Barcelona og håber at komme i praktik i London, hvor endnu et afgørende parlamentarisk slag om vilkårene for den historiske skilsmisse fra EU bliver udkæmpet i disse dage.

”Lige nu tegner det til, at vi falder ud af EU uden nogen aftale den 29. marts. Det er umuligt at forberede sig på, for vi ved ikke, hvad det indebærer. Jeg vil da tro, der kommer en overgangsperiode – men så vidt jeg ved, er der ikke nogen mekanismer på plads til at sikre det,” siger hun med henvisning til den Brexit-aftale med EU, som den konservative premierminister Theresa May i aftes igen prøvede at opnå flertal for i det britiske parlament.

Alle gør klar til det værst tænkelige scenarie: en hård Brexit uden en aftale, der kan mildne luften for de klippede får på begge sider af Den Engelske Kanal. For Brexit har konsekvenser for alle.

”Jeg er bekymret for, hvad det betyder for min fremtid sammen med min catalanske kæreste. Han bliver ved med at være EU-borger, men det gør jeg ikke. Når vi engang får børn, får de kun statsborgerskab tilfælles med den ene af os,” siger hun.

Adriana Lopez møder til undervisning i en T-shirt prydet med Labour-leder Jeremy Corbyns navn skrevet med enorme bogstaver. Hun regner sig for rød, men virker også gul i betydningen pro-separatist, når talen falder på det catalanske spørgsmål. Hun gør sig ikke klart, at en løsrivelse af regionen fra Spanien også kan betyde, at hendes kæreste ophører med at være EU-borger.

Adriana Lopez’ politiske idol har nu givet efter for pres i sit eget parti og sluttet sig til kravet om en ny folkeafstemning. Begge de store partier i Storbritannien er splittet i spørgsmålet om at forlade EU og i givet fald hvordan. De proeuropæiske remainers har hele tiden krævet afstemningen omgjort med henvisning til den megen misinformation, som blev spredt under valgkampen i 2016. Samtidig har mange EU-kritikere fortrudt og i britisk presse givet udtryk for, at de føler sig snydt, mens de mest indædte af dem, de såkaldte brexi- teers, blot er blevet endnu mere stålsatte.

En ny folkeafstemning kan ses som den logiske konsekvens af den udskældte udtrædelsesaftale.

Da Theresa May sidste efterår omsider kunne præsentere den tekst, som der var opnået enighed om med EU, slog hendes eget bagland bak. Den 585 sider lange aftale ville for Gibraltars vedkommende sikre et fortsat administrativt samarbejde mellem Storbritannien og Spanien og hindre, at den hårde grænse øger smuglervirksomheden i området eller stiller sig i vejen for de godt 30.000 borgeres rettigheder.

”96 procent af Gibraltars borgere stemte for at forblive i Den Europæiske Union. Men det er endnu vigtigere for os at være en del af Storbritannien: Det vedtog vi i 1967 med hele 99 procent af stemmerne, og det har vi ikke skiftet holdning til. Vi protesterer også hvert år i FN mod opfattelsen af, at vi er en koloni. Det er vi ikke,” lyder det fra Adriana Lopez, som beretter om militære magtdemonstrationer i farvandet omkring Gibraltar.

Udsigten til en britisk exit fik sidste år Spaniens socialdemokratiske premierminister, Pedro Sánchez, til at forny det spanske krav på Gibraltar. Det spanske forslag om ”delt suverænitet” faldt i meget dårlig jord hos den politiske ledelse i Gibraltar. Adriana Lopez er heller ikke begejstret for fornyede spanske krav.

”Grænsen vil principielt set ikke blive hårdere, end den allerede er, for vi er i forvejen ikke en del af fællesmarkedet og toldunionen. Men EU har fungeret som en samarbejdsmekanisme, der har hindret de politiske stridigheder i grænselandet i at bryde ud i lys lue. Hvis det bliver en hård Brexit, vil samarbejdet ikke nødvendigvis fortsætte i samme gode ånd,” vurderer hun.

Og så vil Brexit alligevel kunne mærkes i hverdagen:

”Det kan få store følger for Gibraltar, som har brug for spansk arbejdskraft, der krydser grænsen hver dag for at komme på arbejde på ’The Rock’. Det vil også gå ud over økonomien i det spanske grænseområde,” siger Adriana Lopez.