Fra pinlig neutral til aktiv mægler. Israel er blevet central mægler i Ukraine-krigen

Som et af de eneste lande, der har gode forbindelser til begge parter, forsøger Israel at placere sig som fredsmægler mellem Rusland og Ukraine.

Ifølge det israelske dagblad Jerusalem Post har Naftali Bennett talt med Ukraines præsident Volodomyr Zelenskyj i telefon hele fire gange.
Ifølge det israelske dagblad Jerusalem Post har Naftali Bennett talt med Ukraines præsident Volodomyr Zelenskyj i telefon hele fire gange. . Foto: Amir Cohen/Reuters/Ritzau Scanpix.

Israel havnede i en ubekvem situation, da de russiske kampvogne begyndte at rulle over den ukrainske grænse. Mens vestlige demokratier enstemmigt stillede sig i kø for at fordømme Ruslands invasion og senere påførte landet omfattende sanktioner, udviklede krigen i Ukraine sig hurtigt til et reelt dilemma for regeringen i Jerusalem. 

På den ene side følte Israel sig moralsk forpligtet til at fordømme Ruslands invasion, på linje med sine vestlige venner og allierede. På den anden side er Israel stadig dybt afhængig af Ruslands hjælp i et af de største strategiske problemer, Israel står overfor: At forhindre Iran i at få et militært fodfæste i Syrien klos op ad Israels grænse. Rusland tog i 2015 kontrol over borgerkrigsramte Syriens luftrum, og lige siden har Rusland, til Israels lettelse, vendt det blinde øje til, hver gang Israel retter angreb mod Irans militære infrastruktur i Syrien. 

Denne artikel er en del af denne serie:
Krigen i Ukraine

Som det ofte siges om krige, ved man, hvordan de begynder, men ikke hvordan de ender, gælder det samme om den israelske regerings overvejelser i forhold til det dilemma, som krigen i Ukraine har skabt. Mens de første af krigens dage førte til et ophedet skænderi mellem de israelere, der mener, at det moralske standpunkt overtrumfer statens sikkerhed og dem, der mener det modsatte, har regeringen med premierminister Naftali Bennett i spidsen indtaget en uventet rolle som mægler i konflikten mellem Ukraine og Rusland. 

Endelig er den israelske regerings forsøg på at mægle også en måde at sende et signal til verden om, at Jerusalem er hjemsted for en handledygtig regering, og at fraværet af den mangeårige premierminister og verdensmand Benjamin Netanyahu ikke gør Israels internationale stemme svagere. 

Allan Sørensen

Korrespondent, Mellemøsten

Ifølge det israelske dagblad Jerusalem Post har Naftali Bennett talt med Ukraines præsident Volodomyr Zelenskyj i telefon hele fire gange. Han har gjort det samme med Ruslands præsident Vladimir Putin to gange, og i lørdags brød Israels religiøse premierminister sabbatten for at flyve til et tre timer langt møde med Vladimir Putin i Moskva og derefter den tyske kansler Olaf Scholz i Berlin. Og det har givet Israel en helt ny status. Som dagbladet Haaretz skriver, lød den israelske regerings forsigtige snak om at mægle “som endnu en undskyldning for Israels ret skamfulde neutrale holdning til Ruslands invasion af Ukraine”. Men efter Naftali Bennetts møde med Vladimir Putin tilføjer Haaretz, at der er god grund til at Israel rent diplomatisk fremstår som neutral. 

Ifølge Haaretz har præsident Volodomyr Zelenskyj endda foreslået, at forhandlinger mellem Rusland og Ukraine kan finde sted i Jerusalem. Et tiltag, som Rusland heller ikke afviser. 

Der er flere årsager til, at Israels regering fokuserer på sin rolle som mægler mellem parterne. Den ene er naturligvis, at Israel ikke bryder sig om at stå alene og vælge mellem moralske principper og realpolitik, mens resten af den vestlige verden er meget klar i mælet.

En anden er, at Israel forstår, at man er et af verdens eneste lande, måske endda det eneste, der har ben i begge lejre med gode relationer til både Rusland, Ukraine og de vestlige lande, der i øjeblikket fordømmer Rusland. En tredje er, at Israel er hjemsted for omkring en million immigranter fra Rusland og Ukraine og dermed også et land, hvor krigen har en særlig vægt. Endelig er den israelske regerings forsøg på at mægle også en måde at sende et signal til verden om, at Jerusalem er hjemsted for en handledygtig regering, og at fraværet af den mangeårige premierminister og verdensmand Benjamin Netanyahu ikke gør Israels internationale stemme svagere. 

Indholdet af samtalerne mellem Naftali Bennett og præsidenterne i Ukraine og Rusland er ikke blevet offentliggjort, og det vides heller ikke på nuværende tidspunkt, om Jerusalem vil blive værtsby for direkte forhandlinger. Men de seneste to ugers gearskifte fra den israelske regerings side og den brede omtale og anerkendelse Israel får for sin rolle, vidner om, at det israelske diplomatiske spor og ideen om forhandlinger i Jerusalem er noget alle de involverede parter tager alvorligt.