Prøv avisen
Nekrolog

Fra søn af fattige russiske jøder til superstjerne

Kirk Douglas fotograferet på Walk of Fame i Hollywood i 2011. – Foto: Gabriel Boys/AFP/Ritzau Scanpix.

Kirk Douglas var en af de største stjerner i Hollywoods guldalder. Han blev 103 år

”Jeg er Spartacus”.

Det er et af filmhistoriens mest kendte replikker fra filmen ”Spartacus”, hvor Kirk Douglas havde titelrollen som slaven, der førte an i oprøret mod romerne.

I filmen fra 1960 viste den dengang 44-årige skuespiller, at han stadig havde havde figuren til at spille en veltrænet gladiator i bar overkrop – og så havde han jo også det berømmede kæbeparti.

Det var netop den veltrænede krop, der åbnede døren til filmverdenen for Kirk Douglas. Han dyrkede brydning, før han fik sin første rolle i filmen ”The Strange Love of Martha Ivers” (Den gådefulde Martha Ivers) i 1946, hvor han spillede overfor en af Hollywoods markante kvindelige skuespillere Barbara Stanwick. Siden blev det til over 90 filmroller i en karriere, der strakte sig over 70 år.

Ikke dårligt gået af en knægt, hvis forældre var russisk-jødiske immigranter, og, som Kirk Douglas yndede at fortælle, hutlede sig gennem livet som fattige kludekræmmere i New York.

Han blev født i 1916. Ikke som Kirk Douglas, men med navnet Issur Danielovitch, hvilket passede bedre i et hjem, hvor der blev talt jiddisch.

Allerede som ung så hans jødiske nabolag, at der var et potentiale i den unge Issur – men det var som en fremtidig rabbiner.

”Tanken skræmte livet af mig. Jeg ville ikke være rabbiner. Jeg ville være skuespiller. Jeg havde mareridt om at have payos (lange slangekrøller i tindingerne, red.) og en sort hat. Det tog lang tid for mig at indse, at man ikke behøvede at være rabbiner for at være jøde,” har han siden fortalt i et interview ifølge avisen Jewish Chronicle.

Selvom han skiftede navn til det mere mundrette Kirk Douglas, så holdt han fast i sine jødiske rødder og overholdt eksempelvis fasten under højtiden Yom Kippur – selv hvis han var i gang med at filme.

I 1966 medvirkede han tilmed i filmen ”Cast a Giant Shadow” (Kast en stor skygge), hvor han spiller en amerikansk frivillig, der kæmper for oprettelsen af staten Israel.

Kirk Douglas var nomineret til en Oscar tre gange, men måtte vente til 1996, hvor han fik en æres-Oscar for sin lange karriere. Æren at vinde en Oscar som bedste skuespiller er til gengæld overgået den ene af hans tre sønner, Michael Douglas, der er gået i sin fars fodspor.

Efter at sønnen i går annoncerede, at Kirk Douglas var død i en alder af 103 år, er hyldesten strømmet ind til manden, som var en af Hollywoods helt store personligheder.

Men det bliver også fremhævet, at han trodsede mcCarthyismen, som var den kommunistforskrækkelse, der førte til, at mange i filmverdenen blev sortlistet i 1940’erne og 1950’erne.

Kirk Douglas var ikke kun stjernen i ”Spartacus”. Hans produktionsselskab Bryna Productions producerede filmen, og han insisterede ifølge filmmagasinet Hollywood Reporter på, at den ellers sortlistede manuskriptforfatter Dalton Trumbo blev krediteret under sit eget navn, efter at have skrevet under pseudonym i mange år.8