Fra tidernes morgen var alle arter til sex med begge køn

Ny forskning kommer med banebrydende forklaring på darwinistisk paradoks

I Londons ZSL Zoo har humboldtpingvinerne Ronnie og Reggie været et par siden 2014, og der er også to andre homo-par blandt de i alt 91 pingviner i samme zoo, hvor dyrepasserne i sommer støttede en LGBT-kampagne og satte et banner op med budskabet ”Nogle pingviner er homoseksuelle. Accepter det”. – Foto: – Foto: Zsl London Zoo/EPA/Ritzau Scanpix.
I Londons ZSL Zoo har humboldtpingvinerne Ronnie og Reggie været et par siden 2014, og der er også to andre homo-par blandt de i alt 91 pingviner i samme zoo, hvor dyrepasserne i sommer støttede en LGBT-kampagne og satte et banner op med budskabet ”Nogle pingviner er homoseksuelle. Accepter det”. – Foto: – Foto: Zsl London Zoo/EPA/Ritzau Scanpix.

To han-pingviner, der danner par i den zoologiske have i hollandske Amersfoort, har vakt interesse verden rundt, fordi de for tiden forsøger at udruge et æg, som de har stjålet fra et andet han-hun-par. Det andet par fik hurtigt et nyt æg og ser ikke ud til at savne det gamle. Historien er blot den seneste i en lang række om pingviner af samme køn, der forsøger at danne familie. Ny forskning giver nu et bud på en forklaring.

Det er normalt for både hun- og han-pingviner at finde sammen i såkaldte homo-par i fangenskab såvel som i naturen, og det gælder også for mange andre dyr og fugle. Videnskaben har registreret forhold mellem dyr af samme køn hos over 1500 arter, og det har givet forskere stof til undren og fået dem til at studere dét, der bliver kaldt et darwinistisk paradoks.

For ser man på evolutionslæren, er det svært at forklare, hvorfor dyr har sex med andre dyr, når det ikke kan resultere i unger. Så forskere har længe spurgt, hvordan og hvorfor homo-sex har udviklet sig hos dyr, og hvorfor det ikke er forsvundet igen. Men et nyt studie, offentliggjort i fagmagasinet Nature Ecology & Evolution, vender teorierne på hovedet og spørger i stedet: Hvorfor ikke?

I den zoologiske have i hollandske Amersfoort forsøger to han-pingviner at udruge et æg, som de har stjålet 3797361

”Normalt, når biologer ser en egenskab, der er vidt udbredt på tværs af evolutionslinjer, så overvejer vi i det mindste den idé, at egenskaben er nedarvet og bevaret op gennem generationerne. Så hvorfor har man ikke overvejet den teori, når det handler om sex med samme køn,” spørger Julia Monk, ph.d.-studerende ved det amerikanske universitet Yale og en af forskerne bag det nye studie ”En alternativ hypotese for udviklingen af sex mellem dyr af samme køn”.

Monk siger til netmagasinet Live Science, at sex mellem to dyr af samme køn længe har været set som en gåde: Hvorfor bruger dyr tid og energi på at have sex, som ikke kan hjælpe med at sprede generne? Og hvorfor gør de det i så mange arter fra fisk og biller over reptiler til kvæg, aber og mennesker.

Udgangspunktet har hidtil været, at sex med det samme køn udviklede sig uafhængigt i forskellige arter.

”Vi siger, at den startlinje ikke nødvendigvis er den rigtige,” forklarer en anden af forfatterne til rapporten, Ambika Kamath, researcher ved University of California, til New York Times.

Rapporten foreslår i stedet, at de tidligste former for liv havde svært ved at skelne et andet væsens køn og derfor havde sex med alle – uanset om det var en han eller hun. Noget i den stil ser man stadig i vore dage hos for eksempel søpindsvin.

Andre forskere er gennem årene kommet op med mange varierende forklaringer på homo-dyr. Nogle har ment, at det ikke handler om sex, men om for eksempel dominans eller hjælp til at få en gruppe dyr til at fungere socialt.

”Men idéen om, at man i det hele taget skal retfærdiggøre sex mellem dyr af samme køn, forekom mig mere at være et udtryk for dominerende kulturelle normer end et holistisk syn på den reelle biologi,” siger Julia Monk.

Hun forklarer til Live Science, at hvis det stammer helt tilbage til altings oprindelse, så er det nemmere at forstå, hvorfor så mange dyr har forhold med kønsfæller.

Dét har mange pingviner i hvert fald. I en lille zoo i Dingle i Irland har over halvdelen af pingvinerne en partner af samme køn. Også i Danmark er der eksempler. Det gik verden rundt, da to hanner i Odense Zoo sidste år kidnappede en unge. Siden gik parret fra hinanden, men den ene han fik i stedet fat på et æg, som den selv udrugede, og i august blev den far til en fin lille unge.