Prøv avisen

Fransk forsker: Islamistisk terror er ikke et religiøst fænomen

Mindst 7 af de 12 mistænkte for angrebene i Barcelona og Cambrils voksede op eller boede i den lille spanske grænseby Ripoll, hvor de lokale muslimer, også flere af de mistænktes familiemedlemmer, i søndags var samlet for at tage afstand fra terrorisme. Foto: Francisco Seco/AP/ritzau

Terroristerne bag angrebene i Spanien har samme profil som hovedparten af de europæiske jihadister: Det er ikke islam, men et tab af kultur, der er drivkraften bag de islamistiske terrorangreb, som primært begås af unge andengenerationsindvandrere, mener den franske islam- og terrorekspert Olivier Roy

I årtier har Olivier Roy holdt luppen over islam og islamiske organisationer over hele verden, fra Afghanistan, hvortil han rejste på stop som ung studerende i 1969, og til de europæiske storbyer og boligområder, hvor islam er blevet den mest synlige religion.

Han har studeret den islamistiske terror, der har ramt Vesten og Europa lige siden 1990’erne, da den algeriske terrororganisation GIA sprængte bomber i metroen i Paris. Og hans konklusion efter at have analyseret over 4000 europæiske jihadisters profiler er klokkeklar:

Hvis vi vil forstå, hvorfor 13 uskyldige mennesker, deriblandt en syvårig australsk-britisk dreng, blev dræbt på Ramblaen i Barcelona i torsdags, og hvorfor unge muslimer spreder død og rædsel fra Paris og Bruxelles til Berlin og Manchester eller London, skal vi søge svarene i en nihilistisk ungdomskultur og en konflikt med forældregenerationen. Ikke i islam.

”Det, vi på nuværende tidspunkt ved om gerningsmændene fra Barcelona og Cambrils synes at bekræfte den teori, jeg har beskrevet i mine bøger,” siger Olivier Roy.

”De er unge andengenera.tionsindvandrere, født i Spanien såsom Moussa Oukabir. Den 17-årige marokkaner er født i byen Ripoll og en af de fem, som blev skudt af politiet i Cambrils tidligt i fredags. De øvrige er født i Marokko, men opvokset i Spanien. De førte et tilsyneladende normalt liv, gik sjældent i moskéen, og de ønskede at dø. De fem terrorister i Cambrils bar alle falske selvmordsbælter for at være sikre på, at politiet ville skyde dem. Man behøver bare at se videoen fra Cambrils, hvor en af terroristerne tirrer politiet, der skyder på ham,” siger Olivier Roy med henvisning til den store politiaktion i den nordspanske badeby i timerne efter Barcelona-angrebet.