Prøv avisen

Frankrig blæser til angreb mod Google

Google anklages for at overtræde retten om privatliv, og flere europæiske lande overvejer økonomiske straffe

Det franske datatilsyn, CNIL, truer torsdag IT-giganten Google med bøder, hvis ikke det multinationale selskab ændrer sin politik for brug af private brugeroplysninger.

Hvis Google ikke makker ret inden for tre måneder, risikerer virksomheden en bøde på op til 150.000 euro svarende til 1,1 millioner kroner, og hvis selskabet ikke reagerer, kan flere bøder komme på tale.

Det franske tiltag er det første, efter seks store europæiske lande i april gjorde sig klar til at straffe Google for at have brudt loven, da det harmoniserede 60 tjenester.

Google slog 1. marts 2012 60 tjenester sammen til én fælles registrering, og den private opsætning på hver af disse tjenester blev kørt sammen til én.

Det var tjenester som søgemaskinen Google, YouTube, Gmail og det sociale netværk Google+. Kritikere siger, at det giver Google en ekstrem mulighed for at kortlægge brugeres liv og adfærd.

Ifølge CNIL er Storbritannien, Tyskland, Holland, Italien og Spanien i gang med at følge franskmændenes eksempel, og det kan resultere i flere bøder til Google til millionvis af euro.

Google har gentagne gange afvist, at virksomheden overtræder lovgivningen, og selskabet oplyser, at det vil fortsætte med at samarbejde med såvel de franske som andre europæiske myndigheder.

- Vores privatpolitik respekterer europæisk lovgivning og tillader os at skabe en mere simpel og effektiv service. Vi har samarbejdet med myndighederne gennem denne proces, og det vil vi fortsætte med fremadrettet, siger en talsmand fra Google i en e-mail.

CNIL oplyser, at det vil skride til handling over for Google senest sidst i juli.