Frankrig får den første kvindelige premierminister i 30 år. Og hun får en vanskelig opgave

Elisabeth Borne skal indfrie præsidentens valgløfter om at styrke klimakampen, men også gennemføre en upopulær pensionsreform uden at stjælpe rampelyset fra Emmanuel Macron

Den 61-årige Elisabeth Borne blev mandag aften indsat som ny fransk premierminister som afløser for Jean Castex ved en overdragelsesceremoni i regeringschefens residens, Hotel Matignon, i Paris.
Den 61-årige Elisabeth Borne blev mandag aften indsat som ny fransk premierminister som afløser for Jean Castex ved en overdragelsesceremoni i regeringschefens residens, Hotel Matignon, i Paris. Foto: Christian Hartmann/Reuters/Ritzau Scanpix.

Tre uger efter sin sejr ved præsidentvalget har Emmanuel Macron udnævnt sin nye premierminister. Den 61-årige Elisabeth Borne er den ”schweizerkniv”, som Frankrigs genvalgte præsident har ledt efter.

Den perfekte premierminister skulle være spiselig for venstrefløjen uden at støde højrefløjen bort. En multikunstner, der kan gennemføre en upopulær pensionsreform, men også opfylde præsidentens løfter om social retfærdighed og klimahandling til venstrefløjen, som hjalp ham med at vinde præsidentvalget, men som snarere stemte imod højrenationalisten Marine Le Pen end for Macron.

Og disse mangfoldige evner skulle helst inkarneres af en kvinde. For Elisabeth Borne er kun den anden kvindelige premierminister i Frankrigs historie. Den tidligere topembedsmand og klimaminister under Macron giver dermed Frankrig en gevaldig kønspolitisk ansigtsløftning.

”Jeg dedikerer min udnævnelse til alle unge piger. I skal tro på jeres drømme. Jeg sender også en tanke til den første kvinde, som indtog denne funktion, Edith Cresson,” sagde Elisabeth Borne, da hun mandag aften overtog nøglerne til premierministerens kontor i Paris.

Den stærkt upopulære, men også udiplomatiske Edith Cresson, som blev udnævnt i 1991 og måtte gå af efter blot 10 måneder, er blevet symbolet på mandsdominansen i fransk politik.

”Der er ikke ret mange andre steder end i Frankrig, at man undrer sig, når en kvinde bliver udnævnt til regeringsleder. Elisabeth Borne har været topleder i private og offentlige virksomheder, hun har politisk erfaring, og hun er et rigtig godt valg,” siger Edith Cresson til tv-stationen LCI.

Elisabeth Borne blev født i 1961 i Paris som datter af en fransk mor og en polskfødt jøde, og blev som barn mærket af faderens død, da hun var kun 11 år gammel.

Elisabeth Borne vil lade Emmanuel Macron spille den rolle som regeringens egentlige leder, som han ønsker.

Dagbladet Le Monde

”Det var ikke altid nemt. Min mor var alene med os to piger. Vi havde ikke mange penge, og som faderløs fik jeg et særligt stipendium, så jeg kunne læse videre,” har hun fortalt på tv-stationen D8.

Denne baggrund i beskedne kår har politisk placeret hende på venstrefløjen.

”Social retfærdighed og lige chancer for alle er mit livs kamp," har hun sagt på BFMTV.

Hun har ry for at være arbejdsom og velforberedt og mere teknokrat end politiker.

”Det er ikke min stil at rende rundt i tv-studier og levere overskrifter til formiddagsbladene,” har hun sagt.

Borne har været politisk rådgiver og kabinetschef i skiftende socialistiske regeringer. Men hun har også lagt arm med fagbevægelsen som leder af den parisiske transportvirksomhed RATP, hvor hun gennemførte upopulære reformer og skaffede sig et ry for at være en hård, men loyal forhandler.

Det får hun også brug for, når i de kommende måneder skal sætte pensionsalderen op fra 62 til 64 år. Fagforeningerne har lovet at give reformen en varm modtagelse i gaderne. Og selv om hun krydser boksene af for både social og klimapolitisk orientering, har hendes udnævnelse udløst skarpe reaktioner.

”Der er lagt op til fem år med social mishandling,” lyder det fra venstrefløjslederen Jean-Luc Mélenchon.

"Macron fortsætter sin politik med foragt, blødsødenhed og social ødelæggelse," er reaktionen fra Marine Le Pen.

Den nye regeringschefs første opgave bliver at stå i spidsen for valgkampen op til parlamentsvalget i næste måned og sikre Emmanuel Macrons midtersøgende parti og sin egen regering så stort et flertal som muligt i et parlament, der tegner til at blive uregerligt med fremgang for både det yderste højre og det yderste venstre.

De franske medier hæfter sig ved, at den solide, men glamourforladte nye regeringsleder også udmærker sig ved en total mangel på politiske ambitioner.

”Elisabeth Borne vil lade Emmanuel Macron spille den rolle som regeringens egentlige leder, som han ønsker,” skriver dagbladet Le Monde.