Frankrigs Thatcher har gode kort på hånden i opgør med Marine Le Pen

François Fillon har skabt en alliance af det økonomisk liberale og det værdipolitiske konservative højre i Frankrig. Han tvinger Marine Le Pen i offensiven

François Fillon lægger ikke skjul på sin beundring for Margaret Thatcher og lover en liberal chokkur.
François Fillon lægger ikke skjul på sin beundring for Margaret Thatcher og lover en liberal chokkur. . Foto: Kamil Zihnioglu/Polfoto.

Det var med hånden på hjertet, at François Fillon tog imod hyldesten fra sine tilhængere efter den monumentale valgsejr ved søndagens borgerlige primærvalg i Frankrig.

”Vi har fremtiden foran os,” sagde han, som om han aflagde en ed. Og det gjorde han på en vis måde også.

”Højre- og centrumvælgerne har i min person fundet de franske værdier, de tror på. Jeg vil forsvare disse værdier og dele dem med alle,” lovede Fillon, og enhver kunne læse mellem linjerne, at han ikke kun talte som præsidentkandidat for partiet Republikanerne, men næsten som Frankrigs næste præsident.

Præsidentvalget finder først sted om fem måneder. Og det er kun højrevælgerne, som har deltaget i primærvalget. Men disse vælgere har klart tilsluttet sig den tidligere premierministers kombination af økonomisk liberalisme og værdipolitisk konservatisme. 66,5 procent af højrevælgerne bakker op om Fillons program, der fokuserer på familie, fransk identitet og liberalisme. Modkandidaten Alain Juppés forsøg på at repræsentere en mere midtersøgende, moderat linje er blevet fejet til side af vælgerne, der ikke ville vide af ”den bløde højrefløj”, som Juppés kurs blev kaldt.

Den første lære af primærvalget er dermed, at de franske højrevælgere er rykket længere til højre. Og at de katolske vælgere igen betyder noget i fransk politik. Katolikken Fillon er blandt andet blevet støttet af arkitekterne bag massedemonstrationerne mod ægteskab for homoseksuelle.

Men valget har også vist, at den traditionelle social-gaullistiske tradition på den franske højrefløj er ved at blive trængt i baggrunden. Som præsident stod Charles de Gaulle for stærk statsstyring og nationalisering af strategiske økonomiske sektorer, og gaullismen har traditionelt været skeptisk over for liberalistiske tiltag.

François Fillon lægger derimod ikke skjul på sin beundring for Margaret Thatcher og lover en liberal chokkur. En halv million offentlige stillinger skal nedlægges, skatten på de højeste indtægter skal barberes ned, pensionsalderen skal sættes op til 65 år, og sygesikringen delvist privatiseres.

Men ét er at tiltrække højrevælgerne med dette program. Noget ganske andet at besnære venstrefløjen og den politiske midte. Og François Fillon har brug for disse vælgere, hvis han vil vinde præsidentvalgets anden runde i begyndelsen af maj og slå modkandidaten, som formentlig kommer til at hedde Marine Le Pen.

Front Nationals leder repræsenterer omkring 30-35 procent af de franske vælgere. Over for Nicolas Sarkozy, som røg ud i første runde af Republikanernes primærvalg, kunne hun have profiteret af især venstrevælgernes modvilje mod at stemme på den populistiske bling-bling-præsident. I en duel mod Alain Juppé kunne hun have profiteret af højrevælgernes modvilje mod den ”lunkne” midterkandidat. Derimod vil hun få svært ved at udkonkurrere Fillon på værdierne og den nationale identitet. Skal hun samle stemmer, bliver det ved at angribe Fillons liberale program. Og det er tilsyneladende netop den angrebsvinkel, hun har valgt.

”Fillons program er det værste angreb på velfærdsstaten nogensinde,” sagde hun efter primærvalget med adresse til middelklassen og de offentligt ansatte.

Men hvad med den socialistiske kandidat, som kunne appellere til disse vælgere? Det socialistiske primærvalg afholdes ikke før i januar. Og i skrivende stund er det uklart, om præsident François Hollande stiller op, og om han vil få konkurrence af sin egen premierminister, Manuel Valls, der truer med at stille op.

Socialistpartiet og venstrefløjen er under alle omstændigheder så splittet og upopulær, at præsidentvalget tegner til at blive et valg på højrefløjen. Og efter al sandsynlighed står opgøret mellem François Fillon og Marine Le Pen, som i Fillon har fået den måske vanskeligste modstander.