Den velhavende fransk-algeriske forretningsmand Rachid Nekkaz har allerede betalt godt to millioner kroner i bøder på vegne af kvinder, der er blevet dømt for at overtræde et forbud mod at bære ansigtsdækkende religiøse dragter i seks forskellige europæiske lande. Og hvis Danmark som ventet vedtager et lignende forbud, vil han også betale de danske bøder.
”Jeg vil gøre alt for at neutralisere den danske lov. Det betyder, at jeg vil betale samtlige bøder, der måtte blive idømt i Danmark. I andre lande som Frankrig og Belgien er det lykkedes mig at neutralisere loven, så den ikke længere håndhæves. I Belgien er man holdt op med at give bøder,” siger Rachid Nekkaz.
Han har efter eget udsagn betalt 1538 bøder i Frankrig, Belgien, Schweiz, Holland og Tyskland og oprettet en fond med godt 7,5 millioner kroner til formålet.
For en måned siden var Nekkaz i Wien, hvor han forsøgte at overrække den østrigske kansler, Sebastian Kurz, 950 euro, omkring 7500 kroner for 10 bøder på vegne af kvinder, der er blevet dømt efter den østrigske lov. Og på fredag klokken 15 vil han holde et pressemøde foran Christiansborg.
”Jeg vil fortælle det danske Folketing, at det er nytteløst at indføre et forbud, for kvinderne vil alligevel ikke komme til at betale bøderne,” siger Rachid Nekkaz.
Den udmelding bekymrer den konservative rets- og integrationsordfører, Naser Khader.
”Det kan vi ikke acceptere, ligesom vi heller ikke kan acceptere, at nogen betaler fartbøder for personer, der kører for stærkt. Han underminerer dansk lovgivning, og det skal vi forhindre,” siger Naser Khader.
”Vi har allerede drøftet, hvordan man kan forhindre, at en rig islamist betaler bøderne for kvinderne. Præcist hvordan det skal gøres, skal vi have juristerne til at se på. I yderste konsekvens kan vi ændre strafferammen fra bøde til fængselsstraf,” siger Naser Khader.
Også Dansk Folkepartis udlændinge- og integrationsordfører, Martin Henriksen, er villig til at skærpe loven, hvis den bliver omgået.
”Det kommer ikke som en overraskelse, at han vil betale bøderne i Danmark, som han har gjort i andre lande. Hvis det bliver nødvendigt, kan vi for eksempel skrive ind i loven, at bøderne skal betales individuelt. Derudover kan pengegaver beskattes, og endelig kan vi skærpe straffen til fængsel. Det er der ikke flertal for nu, men andre partier kan måske flytte sig i den retning, hvis det viser sig, at vi har et problem,” siger Martin Henriksen.
Frankrig har indført et forbud mod at betale andres bøder, men det har Rachid Nekkaz omgået ved at låne pengene rentefrit til de dømte kvinder, der afdrager de godt 1000 kroner over 20 år.
”Jeg går ikke ind for, at kvinder skal være tildækkede, men jeg mener, at det er et indgreb i de individuelle frihedsrettigheder at forbyde kvinder at klæde sig, som de vil. Jeg går heller ikke ind for radikal islam, men hvis man virkelig vil bekæmpe radikalisering, skal man ud i boligkvartererne og lave et virkeligt stykke arbejde i stedet for at vedtage signallovgivning for en lille håndfuld kvinder. Og jeg støtter også kvinder, der straffes, fordi de ikke bærer slør,” siger Rachid Nekkaz.
Han vil i morgen være i Teheran for at betale en kaution på 675.000 kroner på vegne af Narges Hosseini, en af i alt 29 kvinder, som er blevet anholdt for at have vist sig offentligt uden det lovmæssige islamiske tørklæde, hijab.
Kvindernes advokat er Nasrin Sotoudeh, der fik den europæiske menneskerettighedspris Sakharov Prisen i 2012, og som selv har været fængslet i Iran fra 2010 til 2013 for sin kamp for kvinders rettigheder.
”De iranske myndigheder er meget forlegne, for ayatollah Safi Golpegani udtrykte i 2010 sin støtte til min fond for kvinders ret til at bære niqab. Jeg har også støttet en sudansk kvinde, som blev dømt for ikke at bære slør,” siger Rachid Nekkaz.
”Denne indstilling gør ham ikke mere sympatisk i mine øjne. Han vil underminere dansk lovgivning, der er demokratisk vedtaget af det danske Folketing. Og hvis iranerne siger det samme, så må det være deres egen sag,” siger Naser Khader.
Samme synspunkt har Martin Henriksen:
”Det er fint, at han vil hjælpe kvinder, der rammes af tørklædetvang. Han kan blive ved med at lægge pres på Iran og så holde fingrene fra Danmark.”