Prøv avisen

Fransk forsker: IS og Le Pen fører identitetskamp

Jihadisterne hævder, at muslimer i Frankrig er udsat for diskrimination og social eksklusion og derfor skal holde sig for sig selv og sætte muslimske værdier over franske. De modsvares af Marine Le Pens krav om at hæge om den franske identitet og bekæmpe indvandring og islam. Begge medvirker til at uddybe konflikten, lyder Gilles Kepels argumentation. Foto: Vincent Kessler/Reuters

Marine Le Pen raser efter interview med islameksperten Gilles Kepel, der siger, at det yderste højre og IS er udtryk for samme ”dem og os-ideologi”

Front Nationals partileder, Marine Le Pen, risikerer op til fem års fængsel for at have delt tre makabre billeder af ofre for Islamisk Stat på det sociale medie Twitter. Fransk lovgivning forbyder ”udbredelse af billeder af tortur og drab.” Le Pens tweets var en reaktion på et radiointerview med islameksperten Gilles Kepel om dennes nye bog ”Terreur dans l'Hexagone” (Terror i Frankrig), der udkommer den 1. januar.

Den ansete ekspert udspørges blandt andet om en af bogens teser, der drager en parallel mellem Islamisk Stat og det yderste højres brug af henholdsvis muslimsk og fransk identitet.

”Man kan selvfølgelig ikke sidestille IS og Front National, men de to fænomener ligner hinanden”, sagde Gilles Kepel til radiostationen RMC og uddybede, at både jihadister og højrenationale forsøger at fremme en ”dem og os-mentalitet”.

Jihadisterne hævder, at muslimer i Frankrig er udsat for diskrimination og social eksklusion og derfor skal holde sig for sig selv og sætte muslimske værdier over franske. De modsvares af krav om at hæge om den franske identitet og bekæmpe indvandring og islam. Begge medvirker til at uddybe konflikten, lyder Gilles Kepels argumentation.

”Jeg anbefaler Marine Le Pen at læse det sidste kapitel i min bog, hvor jeg uddyber sammenligningen mellem de to forskellige forsøg på at lukke sig inde i en bestemt identitet,” sagde Gilles Kepel, efter at Marine Le Pen allerede under radioudsendelsen udsendte en Twitter-meddelelse med et krav til udsendelsens journalist om at trække ”sine uhumske udsagn” med en sammenligning mellem IS og Front National tilbage.

Det er tvivlsomt, om Marine Le Pen reelt bliver sigtet for forherligelse af tortur og drab, og hun har siden fjernet et af billederne fra sin Twitter-profilo. Det viste det halshuggede lig af den amerikanske journalist James Foley, hvis forældre har kritiseret Marine Le Pen for brugen af billedet.

Hun fastholder sin kritik af journalisten, men undgår at angribe Gilles Kepel, en af Frankrigs mest ansete terror- og islameksperter, som ikke kan beskyldes for at tage let på truslen fra radikal islam. Hans synspunkt om, at højrenationale og jihadister er to alen af samme stykke, er desuden udbredt blandt franske politiske iagttagere.

”Gilles Kepels analyse om to identitetsfænomener, der går i resonans med hinanden, er vigtig, for jihadisternes hensigt er netop at skabe en identitetskonflikt mellem muslimer og ikke-muslimer i det franske samfund,” siger Jean-Yves Camus, specialist i Frankrigs højreekstreme bevægelser og leder af Observatoire des Radicalités, der forsker i radikalisering.

Han finder det ikke proportionsforvrængende at sammenligne Front Nationals brug af den nationale identitet med Islamisk Stats brug af den muslimske identitet.

”Front National er langtfra den mest radikale gruppering, der favoriserer denne identitetskonflikt. Men det er Front National, der får syv millioner stemmer ved valget, og derfor er det legitimt at pege på partiets brug af den nationale identitet,” siger Jean-Yves Camus.