Fransk imam vier homoseksuelle

Det har vakt international opsigt, at en fransk imam for nylig viede et homoseksuelt par

Foruden det muslimske ritual blev der læst fadervor og en jødisk bøn i den hensigt at gøre vielsen til et symbol på religionsdialogen.
Foruden det muslimske ritual blev der læst fadervor og en jødisk bøn i den hensigt at gøre vielsen til et symbol på religionsdialogen. Foto: Guillaume BONNEFONT/IP3 PRESS/MAXPPP.

Det vakte opsigt langt uden for Frankrigs grænser, da en imam for nylig viede et homoseksuelt par i Sevran, en forstadskommune til Paris.

Ludovic Mohammed Zaheb, en 35-årige franskmand født i Algeriet, og den 28-årige sydafrikaner Qiyaam Al-Din blev viet af en imam under overværelse af parrets venner og familie. Foruden det muslimske ritual blev der læst fadervor og en jødisk bøn i den hensigt at gøre vielsen til et symbol på religionsdialogen.

LÆS OGSÅ: Fire ud af ti vil pålægge muslimer og jøder at vie homoseksuelle

Men det er især islams syn på homoseksualitet, Ludovic Mohammed Zaheb vil sætte fokus på.

Det er nødvendigt at bryde dette tabu. Islam er en vej, ikke et dogme, siger Ludovic Mohammed Zaheb tilugemagasinet VSD, der var inviteret til at overvære vielsen.

Han arbejder på en doktorafhandling om islam og homoseksualiet ved Institut for Socialvidenskab, EHESS, i Paris og har desuden stiftet organisationen Homosexuels Musulmans de France, som imamen også er medlem af.

LUDOVIC MOHAMMED OGQiyaam mødte hinanden under en konference om homoseksualitet i Sydafrika, der legaliserede homoseksuelt ægteskab i 2006. Parret blev viet i Sydafrika, men Frankrig anerkender ikke ægteskabet. Omvendt kan parret heller ikke indgå civilt partnerskab, da Qiyaam er registreret som gift ved den sydafrikanske ambassade.

Jeg håber, at situationen vil ændre sig efter præsidentvalget. Hvis den socialistiske kandidat vinder, er der chance for at homoseksuelle ægteskaber vil blive anerkendt, siger Ludovic Mohammed Zaheb.

Han forklarer over for det franske muslimske netmedie, Saphir News, at vielsen blev holdt hemmelig på forhånd af frygt for uroligheder. Men at parret i øvrigt ønsker at tiltrække mediernes opmærksomhed.

Vi er begge aktivister. Min mand er medlem af en muslimsk organisation for bøsser og lesbiske i Sydafrika. Med medieomtalen af vores bryllup ønskede jeg at sige til alle homoseksuelle muslimer, at de ikke skal skamme sig. Homoseksualitet er en realitet i islam.

DEN FRANSKE VIELSE har vakt opsigt også uden for landets grænser, hvor homoseksuelle muslimer i stigende grad bliver synlige. Det gælder for eksempel i Storbritannien, hvor det såkaldte SAFRA Project rådgiver homoseksuelle muslimer.

Enhver skriftkyndig har ret til at forrette den religiøse vielse, nikah, og homoseksuelle par er blevet viet i Storbritannien, men også i for eksempel Sydafrika og USA.

En af de mere kendte fortalere for vielser af homoseksuelle muslimer er den amerikanske imam Daayiee Abdullah.

De muslimske samfund forbyder homoseksuelt ægteskab på baggrund af islamisk juridisk præcedens. Men det strider imod Koranens ord om, at ethvert menneske har en udvalgt partner, der kan være til trøst og værn, siger den amerikanske imam i et interview med BBC om muslimske homoseksuelle.

Vielsen i Paris har skabt fornyet opmærksomhed om de muslimske homoseksuelle, som er genstand for en konference i Schweiz senere på måneden, hvor Ludovic Mohammed Zaheb bliver en af hovedtalerne.