Prøv avisen

Et flertal af franskmændene støtter forbud mod burkinien

Den forhenværende borgerlige præsident Nicolas Sarkozy har netop lanceret sin præsidentkampagne med forslag om at udvide forbuddet mod muslimske kvinders religiøse beklædning. På billedet ses en gruppe kvinder, der demonstrerer mod burkiniforbudet foran den franske ambassade i London. Foto: AFP

Trods kritik af politiets håndhævelse af loven mod kvinder, der bærer burkini på stranden, støtter mange franskmænd op om forbuddet. Præsidentkandidat Nicolas Sarkozy vil udvide forbuddet, som ekspert mener vil gavne jihadisternes propaganda

To ud af tre franskmænd støtter forbuddet mod den muslimske badedragt, burkinien. Samtidig har forbuddet bredt sig som en løbeild på de franske strande, hvor antallet af kommuner, hvor burkinien er forbudt, på få dage er vokset fra otte til omkring 30. Og det vinder genklang blandt franskmændene, uanset politisk observans, fremgår det af en meningsmåling foretaget af analyseinstituttet Ifop.

64 procent af de 1001 adspurgte i målingen vil forvise de heldækkende badedragter fra strandene, og selv blandt Socialistpartiets vælgere går 52 procent ind for et forbud.

Det franske statsråd gik i går i gang med at vurdere den juridiske gyldighed af forbuddene. Den Franske Menneskerettighedsliga har sendt sagen til ankeinstansen, efter at den administrative domstol i Nice tidligere på ugen godkendte forbuddet i byen Villeneuve-Loubet med henvisning til, at burkinien kan betragtes som en provokation og give anledning til uroligheder i den anspændte situation efter det seneste års terrorangreb i Frankrig.

”Argumentet om, at undtagelsestilstanden efter attentaterne berettiger til særlige forholdsregler for at sikre offentlig ro og orden er formentlig det argument, som Statsrådet vil benytte, hvis det stadfæster forbuddet. Derimod er henvisningerne til verdslighedsprincippet og anstændigheden, som også er blevet fremhævet, særdeles problematiske fra et juridisk synspunkt,” siger Thierry Rambaud fra det juridiske fakultet ved Descartes Universitetet i Paris.

Statsrådet kommer i første omgang med en hasteafgørelse inden 48 timer. Den egent-lige retspraksis vil først blive etableret senere efter en mere grundig behandling. For det er en politisk brandvarm kartoffel, Statsrådet har fået på bordet otte måneder før præsidentvalget til næste år.

Den forhenværende borgerlige præsident Nicolas Sarkozy har netop lanceret sin præsidentkampagne med forslag om at udvide forbuddet mod muslimske kvinders religiøse beklædning. Forbuddet mod religiøse symboler, som siden 2004 har været gældende i skoler og gymnasier, skal udvides til universiteterne, men også til alle virksomheder og brugerne i den offentlige administration, foreslår Republikanernes leder. Front National ønsker at gå endnu videre og helt forbyde alle religiøse tegn i det offentlige rum, herunder også på gaden.

Polemikken er desuden blevet skærpet efter offentliggørelsen af billeder fra stranden i Nice, hvor politiet tidligere på ugen tvang en muslimsk kvinde til at tage sin tunika af, mens hun solede sig på stranden. Scenen har vakt opsigt over hele Europa, hvor medierne taler om en offentlig ydmygelse af kvinden. Og den socialistiske premierminister, Manuel Valls, som støtter burkiniforbuddene, har påpeget, at loven skal håndhæves ”strengt, men uden ydmygelse”.

”Alt dette gavner den jihadistiske propaganda. Det er lige præcis sådanne billeder, jihadisterne kan bruge til at rekruttere krigere med påstanden om, at muslimer ydmyges i Frankrig,” siger Raphaël Liogier, politolog og islamspecialist ved Institut for Politisk Videnskab i Aix en Provence og forfatter til bogen ”Borgerkrigen er afblæst” om risikoen for etniske spændinger i Frankrig

”Virkelige fundamentalister støtter ikke brugen af burkini. Den er et modefænomen og et kompromis med det franske samfund, noget som salafistisk islam tager afstand fra. Politikerne blander det hele sammen, og det er lige præcis denne form for konflikt, der kan sætte befolkningsgrupperne op imod hinanden,” siger Raphaël Liogier.

Catherine Kintzler, professor emeritus i filosofi og specialist i verdslighedsprincippet, finder det omvendt afgørende at standse burkinierne.

”De er et udtryk for et politisk program, der sigter mod at påtvinge et konservativt muslimsk samfundssyn. De virkelige ofre er ikke kvinderne i burkini, men de muslimske kvinder, der bliver genstand for et pres for at bære burkinier og tørklæde, hvis vi ikke siger stop,” mener Catherine Kintzler.