Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Fransk minister advarer: IS vinder, hvis alle flygter til Europa

Den franske udenrigsminister Laurent Fabius på den internationale konference om forfulgte religiøse mindretal i Mellemøsten. Foto: Francois Mori

Den franske udenrigsminister Fabius advarer mod at tømme Mellemøsten for religiøse minoriteter

Flygtningene fra den syriske borgerkrig og Islamisk Stats grusomheder skal blive i nærområderne, for ellers hjælper Europa jihadisterne i IS med at tømme Mellemøsten for etniske og religiøse minoriteter. Det sagde den franske udenrigsminister Laurent Fabius i går, hvor han i Paris var vært for en international konference om forfulgte religiøse mindretal i Mellemøsten, som Frankrig har arrangeret i samarbejde med Jordan.

”Hvis alle flygtninge og mindretal kommer til Europa, vil det være ensbetydende med, at Islamisk Stat løber af med sejren. Minoriteterne skal have valgfrihed til at blive, og konferencen sigter netop på at sikre, at Mellemøsten forbliver Mellemøsten med sine kristne, yazidier og andre mindretal. Det er vigtigt, at mangfoldigheden bevares i Mellemøsten,” sagde Laurent Fabius i et interview med radiostationen RTL.

Ministre og topembedsmænd fra 60 lande, heriblandt udenrigsminister Kristian Jensen (V), og 15 internationale organisationer deltog i konferencen, hvis mål var at vedtage en køreplan for en humanitær, juridisk og politisk indsats over for de fire millioner syriske flygtninge, som opholder sig i Libanon, Jordan og Tyrkiet.

”Hvis disse flygtninge skal blive i nærområderne eller vende tilbage til deres hjemland, forudsætter det konkrete handlinger i forhold til boliger, forbedringer af sikkerhedssituationen og bekæmpelse af straffriheden (for dem, der begår overgreb, red.). Det kræver penge, men også politiske beslutninger. Nabolandene gør en kæmpemæssig indsats. En tredjedel af indbyggerne i Jordan er flygtninge,” sagde Laurent Fabius.

Konferencen varede kun en halv dag og kritiseres for at være utilstrækkelig og vende blikket bort fra for eksempel Tyrkiets tvetydige holdning til Islamisk Stat. Mandag aften demonstrerede den franske koordinationsgruppe for truede kristne i Mellemøsten, Chredo, mod Tyrkiet, der for eksempel tillader Islamisk Stats oliesmugleri over den tyrkiske grænse og først for nylig begyndte at bombe IS-stillinger.

Den franske præsident, Franois Hollande, har tilbudt at organisere en større international flygtningekonference for at håndtere krisen, som også har skabt stor splittelse i EU, hvor et nyt forslag om fordelingen af de mange syriske flygtninge bliver fremsat af EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, i Europa-Parlamentet i dag.