Prøv avisen

Fransk minister er under pres efter terror-tøven

Christophe Castaner, der har været fransk indenrigsminister i knap et år, afviste efter angrebet i torsdags, at gerningsmanden skulle have haft nogen terrormotiver. – Foto: Alexis Sciard/Ritzau Scanpix

Der gik 30 timer, før de franske myndigheder betegnede sidste uges firedobbelte knivdrab i politiets hovedkvarter i Paris som terror. Indenrigsminister Christophe Castaner var for skråsikker, da han afviste radikalisering hos 45-årig konvertit, lyder kritikken

Kritikken hagler ned over den franske indenrigsminister, Christophe Castaner, som i dag står skoleret for parlamentets efterretningsudvalg, inden han på torsdag er indkaldt til samråd i Senatets justitsudvalg.

Den borgerlige opposition kræver, at han skal træde tilbage efter knivangrebet på fire politifunktionærer i politiets hovedkvarter i Paris i torsdags, som først fredag aften – mere end 30 timer efter attentatet – fra officielt hold blev betegnet som et terrorangreb og overdraget til den særlige afdeling for terrorefterforskning.

”Det var, som om regeringen ikke ville indrømme, at der var tale om et terrorangreb. Enten har ministeren løjet, eller også er han inkompetent. Ministeren har mistet al troværdighed, og så kan han ikke bestride posten,” siger Eric Ciotti, medlem af parlamentet for det borgerlige parti Republikanerne, til radiostationen Franceinfo.

Indtil fredag aften stod Christophe Castaner fast på, at gerningsmanden, Mickaël Harpon – en 45-årig muslimsk konvertit, der var ansat i politiets efterretningsvæsen – ikke havde givet anledning til mistanke om radikalisering og aldrig havde udvist mistænkelig adfærd. Og tidligere samme dag havde regeringens talskvinde, Sibeth Ndiaye, afvist alle forlydender om, at manden, der var født på den fransk-caribiske ø Matinique, skulle være radikaliseret muslim, som ”sludder”.

Siden har det vist sig, at Harpon inden angrebet udvekslede sms’er med sin hustru, som også er muslim, og skrev til hende, at han lagde sin skæbne i profeten Muhammeds hånd. En intern rapport viser desuden, at han efter angrebet på satiremagasinet Charlie Hebdo i 2015 ytrede sig positivt om angrebet, havde ændret adfærd og for eksempel nægtede at give hånd til kvinder.

Det, som oprører franskmændene, og som også er svært for både regeringen og politiet selv at indrømme, er det faktum, at et terrorangreb kunne blive begået af en betroet medarbejder i politiet. Næsten seks år efter angrebet på Charlie Hebdo og en terrorbølge uden fortilfælde i fredstid er angrebet kommet fra efterretningsvæsenets egen midte.

Trods terrorlove, årelang undtagelsestilstand og tiltag mod radikalisering har efterretningsvæsenet siddet advarsler om radikalisering i sine egne rækker overhørig og givet en radikaliseret medarbejder adgang til fortrolige oplysninger.

”Christophe Castaner løj for franskmændene. Han må have været i besiddelse af disse oplysninger,” lyder det fra Nadine Morano, der er republikansk medlem af Europa-Parlamentet og tidligere minister, over for tv-stationen BFMTV.

Men som hændelsesforløbet har vist, udskød indenrigsministeren og regeringen så længe som muligt at beskylde politiet og efterretningsvæsenet for efterladenhed og for at have overset en radikaliseret terrorist i deres egen midte.

Christophe Castaner afviser, at manden var del af et terrornetværk. Men han indrømmer, at der er begået fejl og har lovet en kulegravning af forløbet.

”Der har helt klart været et utilstrækkeligt beredskab,” erkender ministeren, der lover, at nettet vil blive mere finmasket, og at alle oplysninger og tips om mulig radikalisering blandt politiets medarbejdere automatisk vil blive efterforsket, hvilket ikke er tilfældet nu.

Men dermed lægger ministeren hele ansvaret for den mislykkede terrorovervågning på politiets og efterretningsvæsenets egne skuldre, som i forvejen er hårdt belastet af et voldsomt arbejdspres, lyder det fra kommentatoren Nicolas Beytout på radiostationen Europe1.

”Politiet gennemførte i sidste uge den største demonstration nogensinde (i vrede over arbejdsvilkårene, red). Christophe Castaner er i modvind blandt de politistyrker, han er minister for. Og ved at forklare, at attentatet i politihovedkvarteret skyldes fejl, og at der vil komme sanktioner, skyder han ansvaret fra sig og over på sin administration,” mener Nicolas Beytout.