Prøv avisen

Fransk minister: Ikke alle kulturer er lige gode

"Hvem kan betvivle, at der er forskel i værdierne hos en kultur, der fremmer demokrati og en kultur, der accepterer tyranni?", lyder det fra den franske indenrigsminister Claude Gueant. Foto: ©Francois LafiteWostok PressWOSTOK PRESSMAXPPP

Frankrigs indenrigsminister i stormvejr. Lefler for højreekstremister med islamkritik, lyder det fra oppositionen

"Det er indlysende, at ikke alle civilisationer har samme værdi, når det gælder de humanistiske værdier, der er vores".

Sådan lød det forleden fra den franske indenrigsminister Claude Gueant, som siden er blevet skarpt kritiseret for at stigmatisere Frankrigs store muslimske befolkning for at vinde politiske stemmer fra den yderste højrefløj.

KRONIK:Dem og os - verden efter den 11. september

Udtalelsen faldt lørdag på et møde for en gruppe borgerlige unge, hvor Claude Gueant samtidig kritiserede oppositionen for at acceptere undertrykkelse blandt muslimer.

"For et år siden foreslog UMP (præsident Sarkozys og indenrigsministerens parti, red.), at vi forbød brugen af ansigtsdækkende tørklæder, fuldt i overensstemmelse med franske værdier. Socialistpartiet ville ikke stemme for", lød det fra Claude Gueant om det franske forslag, der siden er blevet til lov.

Ifølge nyhedsbureauet Associated Press har den franske indenrigsminister efterfølgende fået hård kritik for at udnytte franske muslimer i forsøget på at genvinde stemmer fra ikke mindst Front Nationale, Le Pens stærkt højreorienterede og indvandringskritiske parti.

"Dette er en målrettet og gennemtænkt handling med det formål at bygge bro mellem højrefløjen og det ekstreme højre", siger en talsmand for Francois Hollande, socialisternes præsidentkandidat.

Claude Gueant står dog fast på sine udtalelser, som han forsvarede i flere aviser i går.

"Hvem kan betvivle, at der er en forskel i værdierne på en civilisation, der fremmer demokrati, beskytter individuelle rettigheder og fremmer kvinders rettigheder i forhold til en civilisation, der accepterer tyranni, ikke tillægger rettigheder nogen betydning og ikke respekterer lige rettigheder for mænd og kvinder", lød det fra indenrigsminister Claude Gueant ifølge den franske avis Le Figaro.

Præsident Nicholas Sarkozy har efterfølgende forsvaret sin indenrigsministers udtalelser og affejet kritikken som "latterlig".