Fortsat uklarhed om motiv til fransk politidrab

Der er ingen tegn på, at manden, som i torsdags dræbte fire kolleger ved et knivangreb i politiets hovedkvarter i Paris, var motiveret af ekstremisme, lyder det fra de franske myndigheder, der alligevel har indledt terrorefterforskning

Ansatte ved fransk politis hovedkvarter i Paris omfavner hinanden efter torsdagens angreb. –
Ansatte ved fransk politis hovedkvarter i Paris omfavner hinanden efter torsdagens angreb. – . Foto: Christian Hartmann/Reuters/Ritzau Scanpix.

Politiet i Paris er rystet, efter at fire af deres kolleger i torsdags blev stukket ned i politiets hovedkvarter i den franske hovedstad. Gerningsmanden, der selv var politifunktionær og ansat i efterretningsvæsenets edb-afdeling, blev umiddelbart efter skudt i hovedkvarterets indre gård.

”Vi havde aldrig troet, at vi skulle blive overfaldet af en af vore egne. Det er et kæmpemæssigt chok,” siger Axel Ronde, leder af politiorganisationen Syndicat La Police En Avant til tv-stationen LCI.

Den 45-årige gerningsmand, Michel Harpon, var født på den fransk-caribiske ø Martinique og konverterede til islam for halvandet år siden, men ifølge de franske myndigheder er der ingen tegn på, at angrebet var motiveret af ekstremisme.

”Det faktum, at nogen konverterer til islam, er ikke et automatisk tegn på radikalisering,” lød det i aftes fra Sibeth Ndiaye, som er talsperson for den franske regering.

Dermed er det stadig uklart, hvorfor han i torsdags lidt over klokken 12.30 gik fra sit eget kontor op på første sal, hvor han trak en køkkenkniv og dræbte en kvindelig politifunktionær.

På vej ned ad trappen mødte han tre andre politifolk, som han også stak ned. Først da han nåede ud i bygningens indre gård, blev han neutraliseret og dræbt af skud i hovedet affyret af en bevæbnet politibetjent.

Som ansat i politiets efterretningstjeneste havde han en sikkerhedsclearing, som regelmæssigt skulle fornys.

”Han havde adgang til fortroligt materiale og havde derfor den højeste sikkerhedsclearing, som i teorien skulle sikre, at personen ikke har adfærd eller holdninger, der er i strid med arbejds- opgaver, som bringer ham i kontakt med følsomme oplysninger,” siger Driss Aït Youssef, specialist i sikkerhedsspørgsmål ved det private sikkerhedsinstitut Léo-nard de Vinci, til magasinet L’Express.

En række vidner har oplyst, at den 45-årige gerningsmand var en vellidt og effektiv medarbejder, der havde været ansat hos politiet siden 1993 og arbejdet sig op i hierarkiet. Men i de seneste måneder havde han klaget over, at han ikke blev forfremmet. Han led af nedsat hørelse og havde krævet at få tildelt en hjælper, så han kunne indtage en højere stilling.

Hans kone har til politiet oplyst, at han natten inden drabene havde haft hallucinationer, hørt stemmer og talt usammenhængende.

”Det er et rent menneskeligt drama, det kunne være sket i en hvilken som helst virksomhed,” siger lederen af politiorganisationen Unité SGP Police-FO, Yves Lefeb-vre, i en pressemeddelelse.

Ikke desto mindre meddelte de franske myndigheder i aftes, at de overdrog sagen til landets særlige antiterror-anklager.

De dræbte politifolk er en 50-årig mand med rang af major, to 38-årige politifunktionærer og en 39-årig kvindelig gadebetjent. I går formiddag deltog indenrigsminister Christophe Castaner i et minuts stilhed sammen med de ansatte i politihovedkvarteret i Paris, som siden de to store terrorangreb i henholdsvis januar og november 2015 flere gange har været skueplads for islamistiske terrorforsøg.