Fransk præsident vil fremme ikke-religiøs kultur

Et nyt nationalt observatorium for sekularitet skal overvåge religionerne og formulere en sekulær etik-undervisning i franske skoler

De sekulære tiltag kommer, netop som regeringen er midt i en styrkeprøve med den katolske kirke om ægteskab for homoseksuelle, som kirken modsætter sig. Og på socialistpartiets venstrefløj har flere givet udtryk for, at den katolske kirke bryder princippet for den sekulære model, når den blander sig i en politisk debat.
De sekulære tiltag kommer, netop som regeringen er midt i en styrkeprøve med den katolske kirke om ægteskab for homoseksuelle, som kirken modsætter sig. Og på socialistpartiets venstrefløj har flere givet udtryk for, at den katolske kirke bryder princippet for den sekulære model, når den blander sig i en politisk debat. Foto: Kjeld Olesen.

Den franske regering har lanceret en offensiv, som skal sætte franskmændenes særlige sekulære samfundsmodel i højsædet.

Præsident François Hollande har bebudet oprettelsen af et såkaldt observatorium for sekularitet, et statsligt organ som skal overvåge, at religionerne respekterer adskillelsen mellem stat og religion og ikke tiltager sig særrettigheder i det offentlige rum.

Observatoriet vil blive officielt nedsat i begyndelsen af det nye år, hvor det blandt andet skal definere rammerne for en ny undervisning i offentlig moral i skolerne.

LÆS OGSÅ: Leder: Den franske religionsmodel

Rigtigt og forkert eksisterer uafhængigt af religionernes udlægning, sagde François Hollande, da han offentliggjorde observatoriet ved overrækkelsen af udmærkelsen Den franske Æreslegion til religionshistorikeren Emile Poulat.

Den 92-årige forsker er specialist i Frankrigs sekulære model, og udmærkelsen faldt på årsdagen for den franske adskillelse af skole og kirke i 1905.

Ud over det nye sekulære observatorium skal skolerne udstyres med et Charter om Sekularitet, ønsker undervisningminister Vincent Peillon. Og indenrigsminister Manuel Valls, der også er religionernes minister, har bebudet en opstramning af den sekulære model.

Blandt andet skal de lokale Råd for Religionsfrihed, der samler repræsentanter for trossamfundene og de offentlige myndigheder i rådgivende samlinger, fremover hedde Råd for Sekularitet.

De skal ikke promovere religionsfriheden. De skal promovere det sekulære, siger indenrigsministeren, der betragtes som en strammer på det religiøse felt.

De sekulære tiltag kommer, netop som regeringen er midt i en styrkeprøve med den katolske kirke om ægteskab for homoseksuelle, som kirken modsætter sig. Og på socialistpartiets venstrefløj har flere givet udtryk for, at den katolske kirke bryder princippet for den sekulære model, når den blander sig i en politisk debat.

Men præsidentens lancering af observatoriet for sekularitet betragtes ikke som en offensiv mod trossamfundene som sådan eller den katolske kirke i særdeleshed.

Hvor Nicolas Sarkozy understregede Frankrigs kristne rødder, henviser Hollande til den sekulære arv. Men selvom regeringen er på kollisionskurs med kirken i spørgsmålet om homoseksuelle ægteskaber, er der absolut ingen tegn på, at regeringen vil forsøge at gøre livet surt for kirken eller de franske katolikker, siger Henrik Lindell, journalist og kommentator ved det katolske tidsskrift La Vie.

Det er signalpolitik i forhold til en fløj i Socialistpar-tiet, der ser det sekulære og i en vis grad antikirkelighed som en kerneværdi, mener Lindell.