Prøv avisen

Franske intellektuelle advarer mod islamisk separatisme: "Det er en ny form for apartheid"

Erklæringen har vakt opsigt med en ordlyd, som uden omsvøb advarer mod ”en ny islamisk totalitarisme, som med alle midler forsøger at vinde frem”. Blandt underskriverne er en række kendte islamkritikere som for eksempel filosoffen Alain Finkielkraut (billedet). Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

En ny islamisk separatisme vinder frem i Frankrig under påskud af mindretalsbeskyttelse, advarer 100 fremtrædende personligheder fra både højre og venstre, deriblandt grundlæggeren af Læger Uden Grænser, i et nyt debatindlæg

”Vi er uenige om langt det meste, men vi er enige om at udtrykke vores bekymring over den voksende islamisme.”

Sådan begynder en erklæring underskrevet af 100 historikere, filosoffer, kunstnere og andre fremtrædende franske personligheder på forsiden af gårsdagens udgave af det konservative dagblad Le Figaro.

Erklæringen har vakt opsigt med en ordlyd, som uden omsvøb advarer mod ”en ny islamisk totalitarisme, som med alle midler forsøger at vinde frem”. Det er ”en ny form for apartheid, en omvendt adskillelse, der hævder at sikre undetryktes værdighed ved at beskytte dem mod undertrykkerne”, skriver forfatterne, der taler om en form for separatisme.

Blandt underskriverne er en række kendte islamkritikere som for eksempel filosofferne Alain Finkielkraut og Pascal Bruckner, men indlægget overrasker især, fordi det har vundet opbakning langt ud over denne kreds af islamkritiske debattører. Grundlæggeren af Læger uden Grænser, tidligere udenrigsminister Bernard Kouchner, optræder således sammen med polemikeren og journalisten Ivan Rioufol.

”Vi har meget forskellige synspunkter, men vi deler frygten for, at det franske samfunds universelle værdier og fællesskab er truet, når en del af indbyggerne trækker sig ud af fællesskabet for at leve efter deres egne regler, i bestemte kvarterer,” siger en af initiativtagerne til indlægget, Stéphane Breton, fra det franske Institut for Socialforskning, EHESS.

Underskriverne peger på en række eksempler, hvor mindretalsorganisationer, men også faglige organisationer har arrangeret møder og konferencer for ”ikke- hvide” under påskud af at frigøre etniske og religiøse mindretal fra flertallets undertrykkelse.

”Man foregiver at ville bekæmpe racismen med en anden racisme. Denne opdeling vinder frem i det skjulte og kan virke tilforladelig, men det er i virkeligheden det våben, hvormed islamismen forsøger at vinde en politisk og kulturel sejr,” hedder det i teksten, der advarer mod konsekvenserne både for kvindernes rettigheder og for det flertal af muslimer, som ikke bakker op om en radikal islam, men er under pres fra fundamentalismen.

”Det er uacceptabelt, at der omkring Paris findes caféer, hvor kvinder ikke har adgang, og at politiet ikke lukker dem,” siger en af underskriverne, forfatteren Yann Queffelec, til tv-stationen BFMTV.

”Vi går ikke i detaljer med, hvordan islam breder sig, for eksempel via halal-varer, og vi har ikke konkrete krav, men håber især at skærpe bevidstheden om, at truslen eksisterer. Dette er ikke et indlæg mod islam. Vi taler ikke om religion, men om en ideologi, der fordrejer religionen,” siger Stéphane Breton.

Flere personligheder med muslimsk baggrund har lagt navn til indlægget, deriblandt den tunesiske journalist og forfatter Fawzia Zouari og den algeriske forfatter Boualem Sansal, som i 2015 vakte opsigt med romanen 2084 om et islamisk diktatur i Europa.

”Muslimerne er selv de første ofre for islamismen,” siger også Catherine Kintzler, professor emeritus og en hyppig deltager i den franske verdslighedsdebat om religion og især islams plads i det franske samfund.

”Der er noget, der har rykket sig i det franske samfund, når personer på både højre- og venstrefløjen kan samles om en fælles udtalelse om islamismen. Det er uden tvivl et resultat af attentatbølgen mod Frankrig,” siger Catherine Kinzler.