Fred, der smitter: Dubai er gået fra succeshistorie til sundhedsfare

Israels fredsaftaler med arabiske lande er en solstrålehistorie, som premierminiser Benjamin Netanyahu vil bruge til at blive genvalgt i marts. Men coronakrisen har givet det nye samarbejde en negativ dimension, for med freden kom også smittefaren

Siden de første fly lettede fra Tel Aviv til Dubai i midten af oktober, har titusinder af israelere besøgt golfbyen. Her bliver det israelske par Noemi Azeard og Simon David Benhamou gift ved en udendørs jødisk ceremoni på et hotel i Dubai i december sidste år. – Foto: Kamran Jebreili/AP/Ritzau Scanpix.
Siden de første fly lettede fra Tel Aviv til Dubai i midten af oktober, har titusinder af israelere besøgt golfbyen. Her bliver det israelske par Noemi Azeard og Simon David Benhamou gift ved en udendørs jødisk ceremoni på et hotel i Dubai i december sidste år. – Foto: Kamran Jebreili/AP/Ritzau Scanpix.

Denne artikel er en del af serien ”Det nye Mellemøsten”, hvor Kristeligt Dagblads korrespondent ser nærmere på den nye virkelighed i regionen. Få en mail, hver gang der er nyt i serien, ved at skrive dig op her.

”To ugers fred med Dubai har kostet flere menneskeliv end 70 års krig med Dubai.”

Sådan sagde chefen for Israels sundhedspleje, Sharon Elroi Preiss, ifølge tv-stationen Kanal 13 for nylig i forbindelse med et møde med direktørerne for de israelske hospitaler. Det var et næsten desperat forsøg på at overbevise både seere og Israels regering om, at Israels fred med De Forenede Arabiske Emirater havde udviklet sig til en sundhedstrussel.

På det tidspunkt havde Israel som det eneste land i verden allerede indført sin tredje coronanedlukning af samfundet. For samtidig med, at Israel er verdens førende nation, hvad angår udrulning af vacciner imod covid-19, indtager den jødiske stat også førstepladsen for lande med den højeste smitteprocent. Og når Sharon Elroi Preiss vovede at omtale Israels nye og populære venskab med De Forenede Arabiske Emirater i en negativ tone, var det et direkte udtryk for hendes frustration over graferne for smittetal og dødstal, der steg dagligt i takt med, at titusindvis af israelere vendte hjem fra turistture og nedlukningsskjul i Dubai.

Få dage efter Sharon Elroi Preiss’ udtalelser besluttede regeringen at lukke Ben Gurion-lufthavnen og stoppe turiststrømmen mellem Tel Aviv og Dubai. Ifølge Walla News imødekom Israel også De Forenede Arabiske Emirater med en officiel undskyldning for Preiss’ kommentar. De emiratiske myndigheder havde ladet premierminister Benjamin Netanyahus kontor forstå, at man var forarget over at blive udpeget som en regional ”smittestation”, og man pegede også på, at der aldrig havde været reel krig mellem Israel og De Forenede Arabiske Emirater.

Men skaden var sket. Ifølge de israelske sundhedsmyndigheder nåede en enkelt israeler at smitte 180 andre personer efter en tur til Dubai. Andre af de hjemvendte har nægtet at gå i isolation, enkelte har smadret inventar i protest over at blive anbragt på såkaldte coronahoteller, og kun fantasien kan sætte grænser for, hvor mange israelere turiststrømmen til Dubai har berørt på den ene eller anden måde. Ifølge nyhedsmediet Times of Israel er omkring 5000 israelere testet positive for corona med relation til Dubai.

På den måde har Dubai bevæget sig fra at være en af de solstrålehistorier, som premierminister Benjamin Netanyahu vil forsøge at blive genvalgt på ved nyvalget i slutningen af marts, til at være et synonym for regeringens bredt kritiserede håndtering af coronakrisen.

”Der er tale om statssponsoreret infektion,” skriver den israelske debattør Einav Schiff på hjemmesiden Ynet.

”Eksperter advarede regeringen og sammenlignede flyafgangene til Dubai med en tikkende tidsbombe. Men regeringen valgte at ignorere eksperternes meninger, det voksende antal dødsfald og de videnskabelige data. Nu betaler vi alle prisen,” skriver han.

Shimrit Meir, israelsk grundlægger af nyhedsmediet al-Masdar, aflyste for nylig en planlagt rejse til Dubai, hvor hun skulle være med til at fremme et medieprojekt mellem Israel og Emiraterne.

”Da jeg ankom til lufthavnen for at få foretaget mit coronatjek, gik jeg helt i sort. Jeg så tusinder, der alle skulle til Dubai. Det fik mig til at vende om igen,” siger hun.

I øjeblikket fører Netanyahus Likudparti i meningsmålingerne forud for det israelske valg, der afholdes den 23. marts. Ifølge Kanal 13 vil Likud blive det største parti med hele 32 mandater ud af de samlede 120 sæder i Knesset ved det fjerde nyvalg på mindre end to år. Men ifølge samme meningsmåling er det ikke nok til at give Netanyahu og Israels samlede højrefløj et parlamentarisk flertal.

For blot en måned siden stod Netanyahu bedre i forhold til det kommende valg. Med fire fredsaftaler i den ene hånd og en vaccinerekord i den anden fremstod han som Israels urørlige leder, der styrede mod en historisk valgsejr.

Det faktum, at både de israelske sundhedsmyndigheder og dele af befolkningen ser de mange israeleres rejser til Dubai som hovedårsagen til, at den britiske og sydafrikanske mutation af coronavirussen nu også er udbredt i Israel, er med til at øge kritikken af Netanyahu.

Dette til trods for, at der er bred konsensus i Israel om, at de nylige fredsaftaler med Marokko, Sudan, Bahrain og De Forenede Arabiske Emirater er et positivt skridt. De ses som et diplomatisk gennembrud og indledningen til et nyt mellemøstligt kapitel, der både skal sikre økonomisk samarbejde og en strategisk front mod Iran.

Israel har allerede åbnet ambassader i Bahrain og De Forenede Arabiske Emirater, og Benjamin Netanyahu ventes at besøge Abu Dhabi i nær fremtid.

Der er blevet afholdt handelskonferencer i Dubai med israelere som gæster, og på gadeplan i Israel omtales Dubai som den helt store mulighed for nye handelsinitiativer.

For israelerne er De Forenede Arabiske Emirater et helt nyt marked, der har været lukket indtil for nylig.

”Vi er kendte for at være innovative,” siger Ofer, en forretningsmand, der tidligere har eksporteret israelske produkter til store dele af Asien, og som frabeder sig at fremstå med efternavn i avisen, da han er et kendt ansigt i Jerusalems forretningsmiljø.

”Så det er klart, at det rykker lidt i os, når et helt nyt marked åbnes,” siger han.

Ben Dror Yemini, israelsk klummeskribent for dagbladet Yedioth Aharonot, kalder fredsaftalerne mellem Israel og de arabiske lande for ”historiske”.

Han ser dem som et sundt opgør med årtiers diplomatisk tabu, hvor ingen ville skabe fred mellem Israel og de arabiske lande, fordi man ønskede en fred mellem Israel og palæstinenserne først. Han ser dem også som meget mere end åbningen af en luftbro til Dubais forlystelser for euforiske israelske turister.

”Fredsaftalerne bidrager til Mellemøstens stabilitet,” siger han.

En nylig handelsrapport fra de emiratiske myndigheder viser, at Israel og De Forenede Arabiske Emirater på blot fem måneder har haft samhandel for omkring tre milliarder kroner. Af det samlede beløb er det De Forenede Arabiske Emirater, der fører an med omkring 60 procents eksport til Israel.

”Udvidelsen af handel og investeringer mellem Israel og De Forenede Arabiske emirater vil ikke kun gavne erhvervssamfundene i de to stater, men også andre interessenter og erhvervssamfund i hele Mellemøsten,” citerer rapporten Sultan bin Sulayem, leder af DP World Group og chef for Dubais havnemyndigheder, for at sige.

Indtil de seneste fire fredsaftaler har Israel kun formået at underskrive fredsaftaler med to arabiske lande, Jordan og Egypten. Og forholdet mellem Israel og De Forenede Arabiske Emirater fremhæves allerede i israelske medier som en varm fred, sammenlignet med den kølige fred, der har eksisteret mellem Israel og Egypten siden 1979.

Det økonomiske samarbejde mellem Israel og Egypten er begrænset, og den gensidige turisme er så godt som ikke eksisterende.

Trods den seneste pause i flytrafikken mellem Israel og De Forenede Arabiske Emirater ventes turisme og handel mellem de to lande igen at blomstre, når den nuværende coronabølge er overstået. Israelernes iver efter at rejse til Dubai har hidtil været overvældende.

Denne artikel er en del af serien ”Det nye Mellemøsten”, hvor Kristeligt Dagblads korrespondent ser nærmere på den nye virkelighed i regionen. Få en mail, hver gang der er nyt i serien, ved at skrive dig op her.