Første gang nogensinde: Muslimske skolebørn skal lære om jødisk kultur og historie

Israelerne er begejstrede over, at årtiers isolation er brudt og rejser ud for at møde verden, efter at Israel har indgået normaliseringsaftaler med fire arabiske og et buddhistisk land. Marokkanerne ser frem til israelske investeringer

Davide Toledano er leder af den jødiske menighed i Rabat og ser frem til israelske investeringer i Marokko. –Foto: Shereen Talaat/Reuters/Ritzau Scanpix.
Davide Toledano er leder af den jødiske menighed i Rabat og ser frem til israelske investeringer i Marokko. –Foto: Shereen Talaat/Reuters/Ritzau Scanpix.

Fra næste semester står faget jødisk kultur og historie på skemaet i 5.-klasserne i folkeskolen i Marokko. Det bliver første gang nogensinde, at elever i et muslimsk land kommer til at lære om jødisk historie. Beslutningen er en direkte konkret udløber af, at Marokko i sidste uge blev det fjerde arabiske land, der siden september har brudt med den årtier lange arabiske boykot af Israel og med amerikansk mægling har indgået en freds- og normaliseringsaftale med den jødiske stat.

Curriculum til dette særlige skolefag har længe været under forberedelse i samarbejde med de lokale jødiske organisationer i Marokko, hvor der bor omkring 3000 jøder.

”Beslutningen er som en tsunami,” siger Serge Berdugo, generalsekretær for de jødiske menigheder i Marokko, til det franske nyhedsbureau AFP.

Omkring 50.000 israelske turister rejser hvert år til Marokko, men hidtil har der ikke været nogen flyforbindelser, og visumprocessen har været bøvlet.

Israelske flyselskaber står klar til at lancere direkte flyruter, og de marokkanske jøder regner med israelske investeringer i landets landbrug og infrastruktur.

”Vores muslimske brødre har lykønsket os,” siger forretningsmanden Davide Toledano, der står i spidsen for Rabats jødiske menighed, til nyhedsbureauet Reuters.

Allerede i efteråret underskrev De Forenede Arabiske Emirater, Bahrain og Sudan freds- og normaliseringsaftaler med Israel. Og den amerikanske nationale sikkerhedsrådgiver, Robert O’Brien, sagde i søndags under et besøg i Jerusalem, at ”flere lande vil følge”. Ifølge israelske medier kan det være lande som Oman og Indonesien, og i weekenden indgik Israel diplomatiske forbindelser med Bhutan, et lille buddhistisk kongerige i Himalaya.

Israelere i tusindtal er allerede rejst til Dubai på de nye direkte fly og har således også kunnet fejre den jødiske lysfest hannukah foran en gigantisk menorah-lysestage i Emiraternes shoppinghøjborg i disse dage. – Foto: Christopher Pike/Reuters/Ritzau Scanpix.
Israelere i tusindtal er allerede rejst til Dubai på de nye direkte fly og har således også kunnet fejre den jødiske lysfest hannukah foran en gigantisk menorah-lysestage i Emiraternes shoppinghøjborg i disse dage. – Foto: Christopher Pike/Reuters/Ritzau Scanpix.

Israelerne er på alle planer begejstrede for at være kommet ud af den lange diplomatiske isolation. Tusinder af israelere flokkes om de forholdsvis billige turistrejser til funklende luksushoteller i Dubai. Der afgår allerede op til 12 fly dagligt fra Israel til Dubai.

Der er ingen corona-restriktioner til hinder for, at israelerne kan holde fester og bryllupper. Og israelske turister kan i december endda høre koncerter med israelske kunstnere på hotellerne i Emiraterne. Mens det israelske sundhedsministerium frygter, at omkring en procent af de 40.000 israelere, der vender hjem fra Dubai inden nytår, vil være smittet med covid-19.

De kommende direkte flyforbindelser til Marokko vil føre en anden slags turisme med sig. Rejser tilbage til rødderne.

Ved Israels oprettelse immigrerede op imod 300.000 marokkanske jøder til landet; tre til fire generationer senere har millioner af israelere marokkanske rødder.

Der er et helt særligt næsten 400 år gammelt forhold mellem kongefamilien i Marokko og jøderne, forklarer historieprofessor Yaron Tsur, Israels fremmeste ekspert i nordafrikanske jøders historie.

”Modsat andre mellemøstlige lande, hvor jøder og kristne dystede om at blive sultanens rådgivere, fandtes der ingen marokkanske kristne. Så jøder blev i det 17. århundrede indsat i de tillidshverv, som den regerende familie ikke ønskede at give til rivaliserende arabiske stammer. Det forhold fortsætter til i dag, hvor det marokkanske kongehus har to højtstående jødiske rådgivere,” siger han.

Men både i og uden for Israel lyder der kritik. Freds- og normaliseringsaftalerne er kommet i stand ved hjælp af store amerikanske våbenleverancer til Emiraterne og Bahrain og en stor økonomisk hjælpepakke til Sudan. Og aftalen mellem Israel og Marokko er parret med amerikansk anerkendelse af den årelange marokkanske besættelse af Vestsahara, hvor sahrawi-araberne under Polisario-bevægelsen kræver selvstændighed.

Den amerikanske beslutning står i skarp modsætning til EU’s holdning om, at Vestsaharas fremtid skal afgøres i FN-regi.

Det kritiseres blandt andet også i danske medier, at Israel opretter diplomatiske forbindelser med udemokratiske lande, der træder menneskerettighederne under fode. Ligesom de arabiske lande kritiseres for at tilsidesætte palæstinensernes rettigheder, der i et halvt århundrede har været årsag til den arabiske boykot af Israel.

”Lande, der selv har forbindelser til de værste regimer i verden – som Kina, der sætter uighurer i lejre, eller Iran, der henretter homoseksuelle – bør ikke holde moralprædikener for os. Det eneste, Israel gør, er at søge diplomatiske forbindelser med flere lande,” siger den israelske Saudi-Arabien-ekspert Joshua Teitelbaum.

I avisen Haaretz skriver Gideon Levy, en indædt modstander af besættelsen og fortaler for palæstinensernes rettigheder, med slet skjult sarkasme, at det bliver positivt for ”hjernevaskede israelere, der betragter alle arabere som terrorister” at se Dubai, og at israelere med marokkanske aner på rejse til Marokko ”kan blive stolte af deres arabiske rødder”.