Fremmedkrigere er også en varm kartoffel i Danmark

Den danske regering er kommet i et dilemma mellem hensynet til sine partnere i kampen mod Islamisk Stat og ønsket om at holde danske fremmedkrigere på lang afstand

Den danske regering ønsker at holde danske fremmedkrigere på lang afstand, så lignende terrorangreb som det foran Københavns Synagoge i Krystalgade ikke gentager sig.
Den danske regering ønsker at holde danske fremmedkrigere på lang afstand, så lignende terrorangreb som det foran Københavns Synagoge i Krystalgade ikke gentager sig. Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix.

Som i det øvrige Europa har ønsket fra den amerikanske forsvarsminister, James Mattis, om, at de europæiske lande skal hente deres statsborgere hjem og selv dømme dem, skabt spekulationer i den danske regering.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) mener som udgangspunkt, at de danske IS-krigere skal retsforfølges i de lande, hvor de har begået deres forbrydelser, men det kan vise sig besværligt i det borgerkrigsplagede Syrien.

”De har hugget hoveder af folk, voldtaget kvinder og børn og solgt mennesker. Der er det for mig paradoksalt, hvis de krigere nu gerne vil påberåbe sig de vestlige normer omkring retssikkerhed. For mig er det ynkeligt, hvis de mennesker skulle ønske at få den sikkerhed fra vores vestlige lande, som de så foragteligt har villet nedkæmpe,” siger Claus Hjort Frederiksen til DR Nyheder.

Ministeren ønsker på den anden side ikke at lade koalitionens samarbejdspartner, SDF, i stikken med de mange krigsfanger.

”Vi har haft et godt samarbejde med SDF, og SDF har ydet en kæmpe indsats i kampen mod Isil (andet ord for Islamisk Stat, red.). Derfor er et andet udgangspunkt, at vi skal ikke svigte en samarbejdspartner, og ligesom prøve at fedte det her problem af på dem. Derfor må vi se på de konkrete tilfælde,” siger han.

”Det vil være noget, som Udenrigsministeriet og Justitsministeriet skal behandle efter de almindelige regler. Men jeg vil bare sige: Udgangspunktet er, at de skal strafforfølges der, hvor de har begået forbrydelserne.”

Udenrigsministeriets Borgerservice er bekendt med enkelte sager vedrørende personer med tilknytning til Danmark, der tilbageholdes i Syrien, og sagerne håndteres ifølge ministeriet i et tæt samarbejde med relevante myndigheder.

I et svar til Folketingets retsudvalg oplyste Justitsministeriet i januar, at der er rejst tiltale mod en række personer for at have ladet sig hverve og træne af Islamisk Stat. De er eftersøgt via Interpol og vil som udgangspunkt blive begæret udleveret til retsforfølgelse i Danmark, hvis de tilbageholdes i et land, der er tilsluttet Interpol.