Prøv avisen

Fremtidens teknologi vil gøre os til bedre mennesker

”Kunstig intelligens og robotter vil gøre os til bedre mennesker, fordi de konfronterer os med etiske spørgsmål og tvinger os til at udvikle vores moralske standpunkter,” siger den amerikanske fremtidsforsker Kevin Kelly. På billedet kigger en besøgende nærmere på en robot på en elektronikmesse i Shanghai, Kina. – Foto: AP/ritzau

Den teknologiske udvikling kan ikke stoppes, og den vil tvinge os til at undersøge, hvem vi mennesker er, mener den amerikanske fremtidsforsker Kevin Kelly

Forestil dig en fremtid med intelligente robotter, der ikke alene kan køre vores biler, vaske vores tøj og lege med vores børn, men også udføre mange af vores jobs meget bedre, end vi selv kan. Det kan lyde som et skrækscenarie, hvor vi mennesker har tabt kampen til maskinerne, men ifølge den amerikanske teknologi-guru Kevin Kelly er det ikke alene en ønskværdig fremtid, den er også uundgåelig.

I sin seneste bog, ”The Inevitable” (Det uundgåelige), peger Kevin Kelly på 12 teknologiske drivkræfter, som vil forme vores fremtid, hvad enten vi ønsker det eller ej.

Men Kevin Kelly, der er blevet kaldt en af klodens mest visionære tænkere, tegner ikke et dystopisk fremtids-billede, den værste af alle verdener, hvor vi mennesker står uden indflydelse. Tværtimod mener han, at de ustoppelige teknologiske forandringer vil gøre os til bedre mennesker ved konstant at udfordre os.

Du beskriver, hvordan vores teknologiske fremskridt skaber en konstant længsel efter nye ting. At teknologien ”gennemborer vores hjerter, og at vi konstant higer efter at fylde de huller ud igen”. Det lyder ikke som en tilstand, vi burde stræbe efter, men det er en utilfredshed, som du fejrer?

”Jeg fejrer de mange teknologiske fremskridt, fordi de tvinger os til spørge os selv: Hvem er vi? Hvad er mennesker for nogle? Hvorfor er vi her? Hvad er vores formål? Vi kender ikke svarene på disse spørgsmål, men jeg mener, at teknologien hjælper os med at finde de svar.