Fremtidsudsigterne er dystre for generation håb

Mens den danske ungdom kan se med fortrøstning på fremtiden, så ser det anderledes mørkt ud i særligt afrikanske lande

I bunden af indekset ligger udelukkende afrikanske lande med Den Centralafrikanske Republik som bundskraber.
I bunden af indekset ligger udelukkende afrikanske lande med Den Centralafrikanske Republik som bundskraber. . Foto: Farah Abdi Warsameh/AP/Polfoto.

”Generation håb”. Betegnelsen er hæftet på de 1,8 milliarder af klodens befolkning, som i dag er i alderen mellem 15 og 29 år. Men for mange er det ikke ensbetydende med, at de er fremtidens håb, men at de kun kan håbe på en bedre fremtid.

Det fremgår af et nyt indeks, Det Globale Ungdomsudviklingsindeks, som blev præsenteret af Commonwealth-sekretariatet i London i dag. 

Indekset viser, at mange af verdens unge har utilstrækkelig adgang til uddannelse og sundhedshjælp, er ramt af høj ledighed og manglende politisk indflydelse. Og det står endnu ringere til for kvinder end mænd, og pigerne sakker tidligt bagud. Eksempelvis er det kun i 40 procent af verdens lande, at piger har samme adgang til skolegang efter 12-årsalderen, som drenge har.

Rapporten cementerer også den kendte skævvridning i verden. Danmark rangerer som nummer to efter Tyskland, og kun Australien og Japan blander sig blandt de europæiske lande i top 10. Costa Rica er eneste land i top 30, som ikke er et højindkomstland.

I bunden ligger udelukkende afrikanske lande med Den Centralafrikanske Republik som bundskraber.

Den sudanesisk filantrop Dr. Mo Ibrahim har brugt sin formue fra et mobilselskab til at stifte fonden Mo Ibrahim Foundation, der arbejder for bedre regeringsførelse i Afrika. Han ser store udfordringer i Afrika, fordi befolkningen generelt er yngre.

”Inden for tre generationer vil 41 procent af verdens unge være afrikanere. I 2030 vil arbejdsstyrken i Afrika være større end Kinas og i 2035 større end Indiens. Jeg håber, at vi kan gøre noget godt med vore menneskelige ressourcer, og undgå et potentiel onde,” siger Mo Ibrahim om det nye indeks.

Indekset er dog ikke kun dårligt nyt for det afrikanske kontinent. Kenya, Sydafrika og Niger har på globalt plan oplevet den største relative fremgang i indekset, som sammenligner tal fra 2010 med udviklingen i 2015.

Pakistan, Angola og Haiti har omvendt set den største tilbagegang, og fælles for landene er, at de har været udsat for uroligheder eller naturkatastrofer.

Generalsekretær Patricia Scotland fra Commonwealth-sekretariatet, som står bag det nye indeks, erkender, at der ligger store udfordringer forude.

”Teenagere og de unge voksne, som udgør Generation håb, har store forhåbninger og enorme evner, men alt for ofte står de overfor store barrierer, som forhindrer dem i at udleve deres potentiale som produktive borgere,” konstaterer Patricia Scotland.