Prøv avisen

Fri abort i Argentina kan blive en strømpil for hele Latinamerika

Tørklædet er et stærkt protestsymbol i Argentina. Under militærdiktaturet i slutningen af 1970’erne gik mødre og bedstemødre til forsvundne argentinere rundt på Plaza de Mayo iført hvide tørklæder. De seneste måneder har abortmodstandere brugt et lyseblåt tørklæde i offentligheden. – Foto: Jorge Saenz/AP/Ritzau Scanpix

Verdens største katolske region summer af kamp og debat om kvinders rettigheder op til dagens afstemning i det argentinske senat, som kan gøre Argentina til det femte latinamerikanske land, der tillader fri abort

”Fri abort er en menneskeret – et skridt mod kvindefrigørelse,” gjalder titusindvis af kvindestemmer i alle aldre på den centrale Plaza de Mayo foran regeringspaladset i Buenos Aires. De grønne tørklæder, symbolet for kampen for fri abort, ses overalt på rygsække, på jakker, i bilers bagruder og båret af alle lige fra teenage-piger til kvinder tæt på pensionsalderen.

Kampen for fri abort i Argentina har raset, siden den argentinske regering sidste år foreslog en debat om abort. Siden har tilhængere og modstandere af fri abort debatteret eftertrykkeligt på gader og stræder, mens de argentinske parlamentarikere indenfor har talt dunder. Fronterne er trukket skarpt op denne vinterdag i Buenos Aires, så talstærkt politi er udkommanderet for at undgå ballade mellem de forskellige demonstrationer for og imod fri abort.

I weekenden samledes over 100.000 abortmodstandere foran regeringspaladset i Buenos Aires anført af den katolske kirke i samarbejde med landets evangelikale kirker. Abortmodstanderne er lige så aktive som aborttilhængerne og har organiseret protestmarcher over hele landet, og debatten har spredt sig som ringe i vandet til nabolandene i Latinamerika og endda helt til Danmark, da argentinere i udlandet samler landsmænd til såkaldte tørklæde-demonstrationer som i København i dag ved Dronning Louises Bro.

I dag forstummer alle disse røster, fordi det argentinske senat stemmer om lovforslaget om fri abort, som underhuset vedtog med snævert flertal i juni. Og resten af Latinamerika holder bogstaveligt vejret, fordi abort skiller vandene ikke bare i Argentina, men i hele den ærke- katolske region. Vedtager et flertal af de argentinske senatorer fri abort frem til den 14. svangerskabsuge, bliver Argentina det femte land med fri abort blandt Latinamerikas 20 lande.

Iagttagere vurderer, at Argentina som regionens tredjestørste land med et ja til fri abort kan fremprovokere en dominoeffekt i resten af regionen, der i flere årtier har debatteret og i flere tilfælde også bevæget sig i retning af fri abort.

Ngo’en Katolske Kvinder for Retten til at Bestemme kæmper for fri abort og er stiftet af Marta Alanis. For den firefoldige mor er kampen for fri abort i Argentina ensbetydende med en omsiggribende kvindefrigørelse i hele Latinamerika.

”Abortspørgsmålet i Argentina er i høj grad en strømpil for, hvilken vej Latinamerika kan og vil gå i det nye århundrede. Kvinders rettigheder bliver diskuteret i alle lande og har de seneste 5 til 10 år skabt mindre revolutioner inden for arbejdsmarkedslovgivningen og områder som homoseksuelle ægteskaber. Regionen har – og har haft – flere markante kvindelige præsidenter i Chile, Argentina og Brasilien, og de har været de største symboler på kvindefrigørelsen i det historisk mandsdominerede Latinamerika,” siger Marta Alanis og fortsætter:

”I det lys er abort-afstemningen ikke bare en afstemning om fri abort i Argentina, men opfattes og udkæmpes som en milepæl for et måske afgørende farvel til tidligere tiders meget kvindeundertrykkende syn. Det følger hele Latinamerika med i.”

Den argentinske regering under præsident Mauricio Macri åbnede ballet sidste år ved at opfordre til en national debat om abort. Siden har præsidenten holdt sig fra at tale hverken for eller imod fri abort, men har givet sine ministre og partifæller i parlamentet frihed til at tage stilling. Det har resulteret i, at eksempelvis sundhedsministeren taler for en lov om fri abort, mens vicepræsidenten sammen med den katolske kirke taler imod lovforslaget. Vicepræsident Gabriela Michetti er imod fri abort, uanset om kvinden er voldtaget eller i livsfare.

”Et foster har samme rettigheder som en person, da det er en person i den første fase. At eliminere en person, et foster, er jeg ikke tilhænger af, fordi vi mennesker, som personer, kommer til at opleve langt mere dramatiske ting gennem livet. Og mange af os kan ikke finde løsninger på disse, men må alligevel gennemleve lidelser. For mig er retten til at leve den vigtigste af alle,” siger Gabriela Michetti til Argentinas største avis, La Nación.

I Argentina har abort været ulovligt siden 1921 undtagen ved voldtægt eller livsfare for moderen. Ifølge officielle tal fra det argentinske sundhedsministerium døde 245 kvinder af barsels- eller fødselskomplikationer i 2016. Ud af disse 245 tilfælde døde 43 kvinder som følge af en spontan abort. Argentina har ingen officielle tal for antallet af ulovlige aborter, der ifølge kvindeorganisationer som Kampagnen for Fri Abort anslås til 500.000 aborter pr. år. Dét tal afviser de kirkelige organisationer som stærkt overdrevet uden selv at komme med tal for de ulovlige aborter.

Menneskerettighedsorganisationen Amnesty International følger udviklingen tæt og understreger, at ”i regionen og resten af verden er Argentina beundret for dets menneskeretspolitik siden 1980’erne”, der blandt andet har ført til love om skilsmisser, homoseksuelle ægteskaber og forældremyndighed.

”Afkriminaliseringen af abort er ikke en gave til kvinder, men en menneskeret, som Argentina har ignoreret i årevis. Landet har underskrevet internationale aftaler, som kræver dette. Anerkendelsen og forsvaret af kvinders rettigheder er også et essentielt skridt mod modernitet en gang for alle for at komme på højde med lande, Argentina forsøger at efterligne,” siger pressemedarbejder Roberto Zacharias i Amnesty International Danmark.

Og uanset om Argentinas senat i dag vedtager lovforslaget om fri abort, er kvindekampen i Argentina og resten af Latinamerika blevet en del af den politiske agenda i alle lande i langt højere grad end for bare 10 år siden. Debatten kører blandt andet på, om borgernes verdslige virkelighed, der er grundfæstet i landenes grundlove, bliver trådt delvist under fode ved ikke at tillade fri abort. På den anden side står den katolske kirke sammen med mange evangelikale trosretninger og en stor del af den latinamerikanske højrefløj og arbejder for, at netop abortspørgsmålet ikke bliver en accepteret del af denne debat.

”Dem, der påtvinger os love båret af religiøse overbevisninger, er teknokrater og ikke del af en verdslig republik. Argentina er en verdslig republik, og dem, der påtvinger andre deres personlige overbevisninger, kaldes for autoritære,” sagde advokat og journalist Luis Novaresio fra den argentinske mediegruppe América under en af mange høringer op til dagens afstemning.

Mens abortmodstandere de seneste måneder har brugt et lyseblåt tørklæde i offentligheden, har aborttilhængere brugt grønne tørklæder. –