Frustrerede unge holder Stockholm som gidsel

Ungdomsarbejdsløshed er en af Sveriges største udfordringer, og det har udviklet sig til et eksplosivt problem for regeringen. Utilfredse unge med indvandrerbaggrund viser deres vrede gennem vold og optøjer

Da politiet i sidste uge skød og dræbte en psykisk syg mand under en husransagning i Stockholm-forstaden Husby, startede det et oprør, som nu fortsætter på anden uge.
Da politiet i sidste uge skød og dræbte en psykisk syg mand under en husransagning i Stockholm-forstaden Husby, startede det et oprør, som nu fortsætter på anden uge. Foto: SCANPIX SWEDEN Denmark.

Problemet er kendt og gennemtærsket. Ungdomsarbejdsløsheden har gennem de senere år været beskrevet til hudløshed i de svenske medier. Men nu er det blevet et decideret blodigt samfundsproblem.

Da politiet i sidste uge skød og dræbte en psykisk syg mand under en husransagning i Stockholm-forstaden Husby, startede det et oprør, som nu fortsætter på anden uge. Unge, fortrinsvis med indvandrerbaggrund, i områder hele vejen rundt om hovedstaden skaber utryghed ved at smadre butiksvinduer, kaste brosten mod politiet og sætte ild til huse og biler. Bag optøjerne ligger en dyb frustration over de unges situationen, for Husby har landets højeste ungdomsarbejdsløshed, og i nabokommunerne går mange unge også uden arbejde eller studie.

LÆS OGSÅ: Gadekampe nær Stockholm ryster Sverige

Urolighederne fylder naturligvis det hele i medierne i disse dage, og dagligt diskuteres mulige løsninger og svar. Og det er ikke blot de unge, der er frustrerede, understreges det af analytikerne, for arbejdsløsheden generelt har længe været et af Sveriges største problemer. Politikerne burde derfor have taget affære for længe siden, lyder det fra socialarbejdere, skoleledere og de unge selv. Statsminister Fredrik Reinfeldt (Moderaterne) er blevet kritiseret for at være usynlig, og på et pressemøde i tirsdags kom han ikke med konkrete forslag til at nå en forsoning med de vrede grupper, men opfordrede i stedet beboerne i Husby til at vise, at de ikke accepterer vold i deres bydel. Socialdemokraternes leder Stefan Löfven har omvendt været hurtig til at komme frem med forslag om, at regeringen skal sætte flere penge af til kommunernes ungdomsprogrammer. På den lange bane tyder meget på, at problemet bliver det helt store emne frem mod valget i 2014.

Samtidig er der en generel enighed om, at vandaliseringen ikke blot kan forklares med arbejdsløshed. Den destruktive adfærd kommer af en følelse af at være udstødt og glemt af samfundet, som det hedder hos mange kommentatorer. Størstedelen af indbyggerne i Husby er som nævnt nysvenskere , og det åbne spørgsmål er, om optøjerne kan give næring til en polarisering. Politihadet hos de unge risikerer at sætte gang i en negativ spiral, hvor det etablerede samfund og de utilpassede unge står så stejlt over for hinanden, at der ikke er mulighed for mægling. Som flere kommentatorer har påpeget, provokerer de unges uforsonlige holdning ikke mindst blandt tilhængere af det indvandringskritiske Sverigedemokraterne, hvis ledelse ikke har været sen til at koble optøjerne sammen med antallet af indvandrere i Sverige generelt. Det er derfor forventeligt, at den svenske regering vil tage initiativer i de kommende uger inden Rigsdagens sommerpause. Indtil da vil de unges gidseltagning af de stockholmske forstæder formentlig fortsætte, eller hvis der alligevel kommer ro på risikere at blusse op igen.