Prøv avisen

Frygt for coronasmitte efterlader et halvtomt Europa-Parlament

Mens der er forment adgang for de fleste til Europa-Parlamentet i disse dage, var der næsten tumultagtige scener på grund af stort fremmøde blandt parlamentarikere og presse, da den svenske klimaaktivist Greta Thunberg i går holdt en dundertale til parlamentetets miljøudvalg. – Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix.

EU-Parlamentet i Bruxelles er mennesketomt i disse dage, efter at der er indført restriktioner for, hvem der kan få adgang. Greta Thunberg fik dog i går adgang til parlamentet, hvilket skaber røre

”Jeg krammer ikke for tiden. Corona!”, siger en journalist forklarende, da en kollega strækker sig frem for at give hende et kram.

Hun er et af de få mennesker, der er at se foran presseindgangen til Europa-Parlamentet i Bruxelles. På en normal hverdag har 10.000 mennesker fra mindst 27 forskellige lande deres arbejdsgang i Europas vigtigste, grænseoverskridende politiske institution. Men fra i tirsdags er det udover politikere, ansatte og journalister fra udvalgte lande kun et begrænset antal mennesker, der har adgang. Årsagen er coronavirussens spredning til mindst 61 lande verden over.

Hidtil er to EU-ansatte smittet med coronavirus, og for at smitten ikke skal brede sig, er 130 arrangementer med mellem 6000 og 7000 deltagere de kommende tre uger aflyst i parlamentet. De mennesker, der stadig har adgang til parlamentsbygningen, skal underskrive et dokument om, at de ikke har været i et af de lande, hvor coronavirussen har ramt hårdest, eller været i kontakt med andre, der er smittet.

Et af de seminarer, der er blevet aflyst, handler om ligestilling i anledning af kvindernes internationale kampdag den 8. marts, hvor der var inviteret talere fra hele verden. Men nu kan oplægsholderne ikke komme ind i parlamentet, hvorfor journalister render frem og tilbage mellem parlamentets presserum og et nærliggende hotel, hvor oplægsholderne befinder sig.

Inde i parlamentet kan man tydelig mærke, at frygten for coronavirussen er kommet til Bruxelles. Dispensere med desinficerende gel er ofte i brug, og i kantinen er der overflod af mad i forhold til antallet af gæster. En medarbejder forklarer, at der normalt ikke er så få mennesker til frokost. Det samme gælder lidt senere på dagen, hvor de plysbløde stole i parlamentets cafeteria står tomme midt i det, der plejer at være en travl kaffepause.

En af dem, der er taget på arbejde, er det konservative danske europaparlamentsmedlem Pernille Weiss, der ikke er bange for at blive smittet.

”Her er meget mere stille, end der burde være. Det er lidt ad hoc-løsninger for, hvordan vi kommer omkring i hverdagen, og hvem der mødes med hvem og hvor i denne situation. Jeg savner, at der er nogle, der lægger en større strategi for, hvordan vi som parlament skal agere,” siger hun.

Selvom Pernille Weiss oplever, at møder med eksterne besøgende i parlamentet er aflyst, er parlamentets døre ikke lukket for den svenske klimaaktivist Greta Thunberg, der i går var på besøg hos både EU-Kommissionen og EU-Parlamentets miljø-udvalg.

En medarbejder med et træt blik siger undskyldende, at her normalt ikke er så meget kaos, mens hun prøver at sortere i, hvem der har ret til adgang til salen først. Inde i salen kritiserer Greta Thunberg først EU’s forsinkede klimalov, hvorefter parlamentsmedlemmer drejer samtalen hen på både klima, corona og EU’s håndtering af den globale virus.

”Det virker ikke til, at klimaaktivister og medlemmer af Europa-Parlamentet kan få coronavirus,” siger et parlamentsmedlem fra forreste række henvendt til salen.