Prøv avisen

Frygt for en fransk Breivik

Rystede elever og forældre går væk fra den jødiske Ozar Hatorah-skole i Toulouse i det sydlige Frankrig, hvor et skuddrama i går morges kostede fire mennesker livet. Foto: Remy GabaldaAFP.

Frankrig er i chok efter skuddrabene på tre jødiske skolebørn og en jødisk lærer. Drabene kan være begået af samme gerningsmand, der i sidste uge dræbte tre franske soldater

En national tragedie, kaldte den franske præsident, Nicolas Sarkozy, det skuddrama, som i går kostede tre jødiske børn og en jødisk religionslærer livet i den sydfranske by Toulouse.

Den franske præsident ankom til den jødiske skole Ozar Hatorah i Toulouse blot få timer efter, at en mand kynisk og koldblodigt hvde åbnet ild mod de børn og voksne, som ventede på, at skolen åbnede klokken otte.

LÆS OGSÅ: Verden fordømmer drab på franske jøder

En 30-årig religionslærer ved skolen blev dræbt foran indgangen, hvorefter gerningsmanden forfulgte børnene ind i skolegården, hvor han dræbte lærerens to børn på tre og seks år samt endnu et 10-årigt barn, mens en 17-årig dreng blev alvorligt såret.

Manden, som havde hovedet dækket af en styrhjelm, forlod derefter gerningsstedet på en sort scooter.

Frankrig er rystet over skuddramaet, og alle franske skoler vil i dag holde et minuts stilhed til minde om ofrene.

Også den socialistiske præsidentkandidat, François Hollande, besøgte i går den jødiske skole, og hans talsmand Benoit Hamon har erklæret, at valgkampen op til præsidentvalget midlertidig er sat i bero. Samtlige kandidater har udtrykt deres sorg og vrede over drabet på de jødiske skolebørn, som også har vakt fordømmelse langt uden for landets grænser.

Frankrigs jødiske organisationer har, ligesom den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, fordømt skudattentatet, som de betegner som et overlagt mord på jøder.

Vi kan ikke udelukke, at motivet er en voldelig og blodig antisemitisme, siger den israelske premierminister.

Samtidig drager de franske myndigheder en parallel til to andre skuddramaer, som i sidste uge kostede tre franske faldskærmssoldater livet.

Det første skuddrama fandt sted den 12. marts, hvor en soldat blev dræbt på sin bopæl i Toulouse. Fire dage senere blev to soldater dræbt og en tredje alvorligt såret i nabobyen Montauban. Soldaterne, som alle bar uniform, blev beskudt på åben gade, mens de var ifærd med at hæve penge i en pengeautomat.

Fremgangsmåden ligner til forveksling hændelsesforløbet ved den jødiske skole. Gerningsmanden opererede koldblodigt, på åben gade og i fuldt dagslys, og han er i begge tilfælde flygtet på en stor, sort scooter.

Samtidig er det samme type våben, en automatpistol af kaliber 11,43, blevet benyttet ved alle tre skudepisoder. Tekniske undersøgelser skal nu vise, om der også er tale om det samme skudvåben.

Der er tilstrækkeligt mange elementer til, at spørgs-målet om en forbindelse er aktuelt, har den offentlige anklager i Toulouse, Michel Valet, udtalt.

Lighedspunkterne mellem de tre sager er slående, udtaler også præsident Nicolas Sarkozy.

Efter skuddramaet mod den jødiske skole er det kommet frem, at de tre dræbte soldater alle havde en anden etnisk baggrund end fransk.

Det tegner i givet fald et billede af en fremmedfjendsk ideologi, der retter sig både mod franskmænd af nordafrikansk afstamning og af medlemmer af Frankrigs jødiske mindretal.

Vi nærmer os en profil i stil med den norske drabsmand Anders Behring Breivik, udtaler den franske kriminolog og psykiater Roland Coutanceay til dagbladet Le Figaro.

Især i de to sidste tilfælde har drabsmanden bevidst gået efter ofre med henholdsvis jødisk og indvandrerbaggrund.

I det første tilfælde kunne gerningsmanden derimod ikke kende offerets baggrund på forhånd. Efterforskningen har vist, at gerningsmanden havde aftalt at mødes med offeret, som havde indrykket en annonce på internettet for at sælge sin motorcykel. Men annoncen oplyste ikke offerets navn, der er arabisk klingende, men kun at sælgeren var soldat i den franske hær.

Efterforskningen af de tre skuddramaer er blevet samlet hos terrorsektionen ved politiet i Paris, og omkring 200 politifolk arbejder på at indkredse gerningsmanden, som man blandt andet for-søger at spore via internet-kontakten til det første offer.