Prøv avisen
Anden Verdenskrig

Kærester fra krigen genforenes 75 år efter

K.T Simmons deltog i forrige uge i markeringen af D-dag, som bød også på en genforening med den franske kvinde Jeannine Pierson-Ganaye, som han var kæreste med i 1944. Foto: Fred Tannea/AFP/Ritzau Scanpix

Fransk tv fik genforenet en 98-årig amerikansk krigsveteran med den nu 92-årige franske kvinde, som han var kæreste med i 1944

Forrige uges markering af D-dag bød for krigsveteraner på et gensyn med gamle soldaterkammerater og besøg på steder, som de var med til at erobre. Men den 98-årige amerikanske veteran K.T. Robbins havde en anden erobring i tankerne.

Han fortalte i en optaktsudsendelse om 75-året for D-dag med den franske tv-station France 2, hvordan han gerne ville gense kvinden, som har var kæreste med i to måneder, da han var udstationeret i byen Briey lidt syd for grænsen til Luxembourg.

”Hun hedder Jeannine. Jeg husker hende tydeligt, og jeg vil gerne tage tilbage til byen og finde hendes familie. Jeg tror ikke, at jeg vil se hende, desværre. Hun er nok gået bort,” fortalte K.T. Robbins journalisterne.

De var så fascinerede af historien, at de gik i gang med at opspore kvinden, og de fandt frem til den nu 92-årige Jeannine Pierson-Ganaye, som bor på et plejehjem. Da K.T. Robbins to uger efter den første udsendelse kom til Frankrig for at deltage i jubilæet, arrangerede tv-stationen et følelsesladet gensyn mellem de to.

De havde oprindeligt mødt hinanden, da den unge 24-årige soldat søgte en vaskekone, som så endte med blive Jeannine Pierson-Ganayes mor – og det udviklede sig til et forhold med datteren.

Men efter to måneder blev K.T. Robbins med kort varsel sent til Østfronten, og han efterlod den 18-årige pige med kærestesorger.

”Jeg har altid tænkt på ham. Jeg spekulerede over, hvor han var, og på om han ville komme tilbage. Men hvorfor ventede han så længe? Da han kørte af sted på ladet af en lastbil, da græd jeg naturligvis. Jeg var meget trist, og jeg håbede, at han efter krigen ikke ville tage tilbage til USA,” fortæller Jeannine Pierson-Ganaye til tv-stationen.

Men det gjorde han, og de gamle kærester blev begge gift og fik børn. Men begge er nu henholdsvis enke og enkemand, og K.T. Robbins lovede efter det første gensyn i 75 år, at de skal se hinanden igen.

”Jeg havde tårer i mine øjne, Jeannine. Jeg elsker dig skat. Du var altid i mit hjerte,” sagde en rørt K.T. Robbins.