Prøv avisen

Gamle videoer spreder rygter om voldelige flygtninge

En gammel video fra Holland viser en pige, som bliver overfaldet af en flok unge mænd. Videoen er på det seneste blevet delt voldsomt med den præsentation, at de unge mænd er indvandrere i Norge, der overfalder en svensk pige, skriver metro.se. Foto: Skærmbillede

Facebook-brugere i Sverige spreder optagelser med påstande om, at de viser aktuelle overfald begået af flygtninge. Men flere videoer er gamle og fra andre lande

Få ting har så stor følelsesmæssig gennemslagskraft som billeder, der viser voldsmænd overfalde et sagesløst menneske.

Og i lyset af tidens voldsomme flygtningedebat bringes følelserne kun endnu mere i kog, hvis voldsmændene præsenteres som flygtninge.

Men man skal i disse dage være ekstra varsom, inden man deler videoer på sociale medier, som påstår at vise flygtninge begå vold mod europæere.

Mindst tre voldelige videoer, som for tiden florerer på sociale medier, præsenteres nemlig fejlagtigt, som om de handler om aktuelle overgreb begået af flygtninge.

Det skriver den svenske netavis metro.se, som har en enhed, "Viralgranskeren", der specifikt undersøger kilderne bag videoer og andet, der spredes på sociale medier.

Del, del, del, skriver en Facebook-bruger om en video, der viser en gruppe unge mænd chikanere en pige. De kaster snebolde på hende, tager hendes cykel og sparker hende. Hændelsen fandt sted i den hollandske by Gouda, og optagelsen blev spredt i februar 2011. Efterfølgende blev 15 af mændene identificeret, ogifølge en hollandsk avis var de indvandrere fra Marokko.

I dag fem år efter er videoen blevet delt på ny af flere end 8000 Facebook-brugere. Men nu er præsentationen en anden:

”Indvandrere i Norge chikanerer en enlig svensk pige …”, skriver en bruger og fortsætter: ”Er det taknemligheden for, at vi hjælper dem? Svenske medier neddysser alting.”

Personen, som lagde videoen på Facebook, har ændret beskrivelsen, efter at Metro publicerede sin artikel mandag.

En anden videooptagelse, som blandt andet spredes i Sverige, handler ifølge en svensk bruger om, at ”Muslimer i Schweiz angriber en uskyldig familie og får en smagsprøve på direkte karma.”

I videoen ser man blandt andet en gruppe ophidsede mennesker på en gade i schweiziske Bern, der bliver kørt ned af en bil. Ifølge metro.se skriver flere fremmedfjendtlige hjemmesider, at optagelsen viser en stor flok muslimske indvandrere i Tyskland, der omringer en bil og trækker en tysk mor og hendes barn ud af bilen.
 
Det, optagelsen egentlig viser, er en tyrkisk gruppe, Unionen af europæisk-tyrkiske demokrater, som under en demonstration i 2015 stødte sammen med kurdiske moddemonstranter.

I en tredje videooptagelse, som deles på Facebook, bliver en kvinde brutalt overfaldet i den hollandske by Rotterdam. Hændelsen fandt sted for to år siden, og gerningsmanden blev pågrebet, efter at videoen blev delt.

Nu bliver filmen delt blandt svenske Facebook-brugere af en mand, som skriver:

"Lige præcis denne type af respektløshed og nonchalance over for kvinder gør, at jeg tager afstand fra regeringens måde at håndtere flygtningekrisen på!!!”

Andre Facebook-brugere ”synes godt om” og har delt optagelsen flere tusinde gange.

Videoer som disse har til formål at skabe frygt, mener Jon Ole Martinsen, seniorrådgiver i Norsk organisation for asylsøgere (NOAS).

”Her er det personer, som har stor interesse i at skabe splid og mistænksomhed. Myter om flygtninge skabe og genfortælles. Det er et generelt problem i denne debat,” siger han til den norske avis Dagbladet. 

Andre læser lige nu