Prøv avisen

Gammel kending står til at vinde valget i Zimbabwe

Ved Gravkirken. Foto taget af Jørgen Hedager Nielsen. Foto: Alexander JoeAFP.

I morgen går zimbabwerne til stemmeurnerne for at vælge eller genvælge deres præsident. Det tegner til at blive et tæt løb med den sædvanlige vinder: 89-årige Robert Mugabe

Når vælgerne i Zimbabwe i morgen stiller sig i kø for at stemme på deres foretrukne præsidentkandidat, vinker de samtidig farvel til den ustabile parlamentariske situation, der har hersket i landet siden det seneste og meget voldelige valg i 2008. Her gav landets leder siden 1980, ZANU-PFs Robert Mugabe, efter for presset fra udlandet og dannede en koalitionsregering sammen med partiet MDC og dets leder, Morgan Tsvangirai.

Ingen af de to præsidentkandidater er imidlertid gået til valg på at ville fortsætte parløbet, og de har, siden valget blev udskrevet for en lille måned siden, ført en intens og konfronterende valgkamp på alle fronter: i medierne, på store valgmøder samt ikke mindst på sociale medier som Twitter og Facebook.

På den ene side står Robert Mugabe og ZANU-PF, der har været ved magten siden uafhængigheden fra Storbritannien og er det absolut største parti i landet. Partiet har været omdrejningspunktet i Robert Mugabes totalitære styre frem til koalitionsregeringen i 2008 og står for en nationalistisk og antivestlig politik.

På den anden side står premierminister Morgan Tsvangirais parti, MDC, der har en mere socialdemokratisk tilgang til politik og en stærk base i landets fagforeningsbevægelse. Modsat Mugabe og ZANU-PF ønsker Tsvangirai og MDC en øget åbenhed mod den vestlige verden.

LÆS OGSÅ:Danmark går forrest med statsstøtte til Zimbabwe

Blandt eksperter og politiske kommentatorer er der efterhånden bred enighed om, at Robert Mugabe står til at vinde valget. Der er dog uenighed om, hvorvidt det vil ske lovligt eller med ufine metoder.

Af de to partier har ZANU-PF det klart største organisatoriske apparat med muligheder for hurtig kommunikation til alle egne af landet. Samtidig har over tre årtier ved magten tildelt partiet og i særdeleshed Robert Mugabe en faderlig rolle, der giver mulighed for at benytte en helt særlig tone i valgkampen: Zimbabwerne ved, hvad de har, men ikke, hvad de får, hvis de vælger MDC. Med andre ord er ZANU-PF konstanten, der skal sikre Zimbabwe i fremtiden. Som partiets officielle Twitterprofil skrev midt i juli:

Du har ikke stemt, før du har stemt på ZANU-PF. Stem på stabilitet, kontinuitet, fred og en stor mand.

ZANU-PFs stærke position til trods er MDC et meget populært parti blandt de zimbabwiske vælgere. Centrale kilder, som Kristeligt Dagblad har talt med i hovedstaden, Harare, mener imidlertid, at Morgan Tsvangirai og resten af partitoppen har formøblet store dele af deres goodwill ved at have dannet en koalitionsregering med Mugabe og ZANU-PF, samtidig med at de ikke har formået at fortælle om deres politiske sejre. Det kan forklare, hvorfor Tsvangirai i valgkampen har været meget klar i mælet omkring bruddet med Mugabe.

Hvad kan han ændre, som han ikke har fået ændret i de 33 år, han har været ved magten? Vi vil opbygge, ikke ødelægge. Vi vil fjerne diktaturet med demokratiske midler, sagde han blandt andet ved et stort valgmøde i Harare i søndags.

Der er ingen tvivl om, at Tsvangirai vil vinde over Mugabe, hvis det udelukkende er et spørgsmål om popularitet, siger politisk kommentator Daniel Molokele, der er født og opvokset i Zimbabwe, men i dag bor og arbejder i Sydafrika.

Men det drejer sig ikke kun om popularitet. Det drejer sig også om manipulation og om skrøbelige juridiske og politiske strukturer, der stadig er dybt forankret i ZANU-PF.

Især blandt de statslige medier og i politiet står ZANU-PF uhyre stærkt. De er nærmest partiets forlængede arm, siger Daniel Molokele.

Eksempelvis blev MDC-politiker og vicetransportsminister Morgan Komichi arresteret søndag morgen angiveligt efter at han selv var gået til politiet med en bunke stemmesedler, han havde fundet i en skraldespand.

Zimbabwes valgkommission, ZEC, spiller en altafgørende rolle, men møder omfattende kritik både inden for og uden for landets grænser. For det første har kommissionen ikke haft den fornødne tid til at planlægge valget, endsige den fornødne organisation, og for det andet har der vist sig omfattende problemer med listerne over stemmeberettigede i Zimbabwe.

Der er 6,4 millioner registrerede vælgere i Zimbabwe, men på de lister, som danner basis for valget, er op mod to millioner unge vælgere ikke med, hvilket bestemt ikke gavner MDC og Morgan Tsvangirai, der netop nyder opbakning blandt de yngre segmenter. Omvendt er der registreret op mod 100.000 vælgere over 100 år, hvilket er en demografisk umulighed i et land med en gennemsnitlig levealder på det halve.

Der er en udbredt vurdering blandt vælgere, politikere og valgobservatører af, at ZEC ikke er klar til at orkestrere denne valghandling, siger Daniel Molokele.

For at være helt på plads skulle valget have været udskudt mindst en måned. ZEC er under stærk påvirkning af ZANU-PF og ikke i stand til at stå for presset, siger han.

Valgdatoen var faktisk til debat helt indtil få uger før valget, da det sydlige Afrikas regionale samarbejdsorganisation SADC anbefalede, at den blev rykket til tidligst midten af august. I sidste ende valgte Zimbabwes højesteret dog at holde fast i den dato, som Robert Mugabe havde meldt ud, hvilket ifølge politiske kommentatorer kommer ZANU-PF mest til gode. De nye og mere demokratiske strukturer, der blev vedtaget med den nye forfatning i foråret, er ikke helt på plads endnu, samtidig med at en kort valgkamp er nemmere at gennemføre for en stor og stærk partiorganisation som ZANU-PFs end for det noget mindre MDC.