Prøv avisen

Gauck valgt som ny tysk forbundspræsident

Joachim Gauck walks to deliver a speech after he was elected German president at Germany''s Federal Assembly in Berlin Foto: Fabrizio Bensch

Den tidligere borgerretsaktivist Joachim Gauck er valgt til Tysklands 11. præsident siden Anden Verdenskrig

Med et overvældende flertal på 991 stemmer fra de 1240 delegerede valgte den tyske forbundsforsamling søndag den 72-årige Joachim Gauck som ny forbundspræsident i Tyskland.

Håbet er, at Gauck kan genskabe tyskernes tillid til præsidentembedet, efter hans forgænger, Christian Wulff, blev tvunget til at træde tilbage på grund af korruptionsanklager.

Med valget af Gauck er begge de højeste embeder i Tyskland - kanslerposten og præsidentposten - besat af personer, der er vokset op i DDR.

Forbundskansler Angela Merkel var også barn og ung i det kommunistiske Østtyskland.

I sin takketale til de delegerede i forbundsforsamlingen mindedes Gauck valget til DDR's første frie Folkekammer, der fandt sted præcis 22 år tidligere.

- I det øjeblik var der ud over glæden i mig en sikker viden om, at jeg aldrig igen ville gå glip af et valg, sagde den nyvalgte forbundspræsident.

Han forsikrede, at han vil gøre sit bedste for at passe præsidentembedet.

- Med alle mine kræfter og hele mit hjerte vil jeg sige ja til det ansvar, I har givet mig i dag, sagde Gauck.

Han erkendte i samme åndedrag, at han "helt sikkert ikke vil kunne leve op til alle forventningerne" i de kommende fem år.

Efter hårdt pres fra sin liberale regeringspartner, FDP, valgte Merkel i februar at støtte Gauck som ny forbundspræsident.

Dermed havde han opbakning fra alle Tysklands store partier, så det var på forhånd ventet, at forbundsforsamlingen ville vælge ham i første valgrunde.

Gaucks eneste modkandidat var den 73-årige nazijæger Beate Klarsfeld, der er indstillet til posten af det lille venstrefløjsparti Die Linke. Hun fik 126 af de i alt 1228 gyldige stemmer ved søndagens afstemning.

Merkels kristeligt demokratiske partifælle Christian Wulff trådte tilbage efter kun 20 måneder på posten på grund af en skandale omkring hans personlige økonomi og mistanke om korruption.

Gauck, der er protestantisk præst og partiløs, har været en af de bedst kendte tidligere DDR-borgere siden Berlinmurens fald i 1989.

I en årrække var han leder af det enorme arkiv, som det foragtede østtyske sikkerhedspoliti Stasi efterlod sig. Han er desuden blevet rost for at have afsløret lovbrud, som det hemmelige østtyske politi har begået.

Ifølge en nylig rundspørge, der er foretaget for tv-stationen ARD, betragter hele 80 procent af de adspurgte Gauck som en troværdig mand på præsidentposten.